Published On: Pet, kol 27th, 2021

Konaković o razgovoru s Čovićem: Ponudili smo interesantno rješenje

Povodom jučerašnjeg sastanka s Draganom Čovićem, šefom HDZ-a BiH, predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković izjavio je da su razgovarali o općim temama i da se NiP zalaže za balans etničkog i građanskog u smislu izbornih reformi.

“Trenutačno u BiH ima puno aktualnih tema, neke od najaktualnijih naravno jesu pitanje izmjene ustava i Izbornog zakona, ali postoje i druge koje su možda više važne za građane Bosne i Hercegovine. Narod i pravda i ja osobno komuniciramo sa svim akterima na političkoj sceni i danas smo porazgovarali o nekoliko važnih tema”, kazao je Konaković za Klix.

Naglasio je da je činjenica da NiP nema predstavnike na državnoj razini, ali da je stav stranke postao vrlo bitan te je u tom kontekstu razmijenio iskustva s predstavnikom HDZ-a.

“NiP ima jasne stavove u kojima mi se čini da smo najbliže u onome što mi zovemo određivanje mjere između etničkog i građanskog. Dakle, ne dozvoljavamo da se govori samo o etničkom konceptu i, naravno, vrijeme je da se građanski koncept uvede na političku scenu u BiH. Zato smo ponudili jedno interesantno rješenje koje je izazvalo dosta reakcija”, rekao je Konaković.

Dodao je da nije jučer s Čovićem o tome danas razgovarao detaljno, te da je to pitanje za njihove pravne savjete i eksperte iz oblasti prava.

“Više smo uopćeno razgovarali o nekim temama o kojima je činjenica, čini mi se, sa svih strana nemamo dilemu, pogotovo, ako je riječ o ove dvije strane, o integritetu države BiH, opstojnosti njenih granica i njene nedjeljivosti. Dakle, to su neke uopćene teme, nismo mi danas previše detaljizirali, ali jesmo jedni drugima iznijeli neke stavove, oko nekih se slažemo, oko nekih, naravno, ne slažemo”, zaključio je predsjednik NiP-a.

guest
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Promatrač
Promatrač
1 godina prije

Nema “važnijeg pitanja” u BiH od pitanja promjene Izbornog zakona, od pitanja uspostave Hrvatske Teritorijalne Izborne Jedinice, od pitanja da svaki narod bira sam sebi svoje predstavnike za sva politička tijela, od pitanja ukinuća majorizacije i nadglasavanja, od pitanja uspostave jednakosti i jednakopravnosti!!! Svi ostali govori i razgovori su razvodnjavanje i odugovlačenje, odnosno trešnja prazne slame!!!

Učeni
Učeni
1 godina prije

Islamista u kravati opet turira ovog našeg bilmeza…

Anonimac
Anonimac
1 godina prije

Sve drzavne institucije i organi u BiH trebaju bit strogo podijeljeni na tri! Inace raspad BiH.

Anonimac
Anonimac
1 godina prije

Konaković je iznioo svoj stav, a Čović svoj. Iz gornjeg teksta saznali smo Konakovićev stav, a iz nekog drugog ćemo saznati što je stav “hrvatske strane”, an pasan stav Hrvata iz BiH je poznat prvo izborni zakon, pa sve ostalo.

Komsicoglu
Komsicoglu
1 godina prije

Niti jedno rjesenje koje uvazava prijedloge proustaske politike etnickog predstavljanja,tzv legitimnog predstavljanja nece biti prihvaceno.

Rojnik
Rojnik
Šta ti kažeš na ovo?  Komsicoglu
1 godina prije

Komšija to u 23% filđan državi može proći al nigdje drugdje upamti ,utetoviraj na ruku slobodno da te podsjeti na HRHB

Last edited 1 godina prije by Rojnik