KONAKOVIĆ: Blinken mi je pisao da “pritisnemo Čovića” oko operatera Južne plinske interkonekcije

Državni tajnik SAD Antony Blinken uputio je 11. siječanja pismo ministru vanjskih poslova BiH Elmedinu Konakoviću, u kojem naglašava značaj projekta plinovoda Južna interkonekcija.

– Točno je, dobio sam pismo. To još jednom potvrđuje ono što znamo, interes administracije SAD je veliki da se krene u proces realizacije Južne interkonekcije. Oni se također slažu s nama da bi ta infrastruktura trebala biti riješena na entitetskoj i državnoj razini, nikako praviti neke nove kantonalne priče. Obratio se meni, vjerojatno i ministru Grlić-Radmanu, navodi u pismu da će se obratiti i njemu, da Vlada Hrvatske i ja kao ministar vanjskih poslova izvršimo određeni pritisak da se taj projekat dogodi, kazao je Konaković Avazu, koji je objavio sadržaj Blinkenova pisma.

– Kao što smo razgovarali, Sjedinjene Države su duboko posvećene podršci stabilnosti, sigurnosti i regionalnoj ekonomskoj integraciji na zapadnom Balkanu. Projekt plinovoda Južna interkonekcija između Hrvatske i Bosne i Hercegovine je od suštinskog značaja za vašu energetsku sigurnost i ubrzanje postupnog ukidanja uglja.

Međutim, stalno odlaganje ovog kritičnog projekta ugrožavaju njegovu realizaciju. Pozivamo Dom naroda Federacije Bosne i Hercegovine da donese zakon o Južnoj interkonekciji, koji je izrađen uz konsultacije s međunarodnim stručnjacima i predstavlja kritičan korak ka izdavanju dozvola, financiranju i izgradnji plinovoda. BH-Gas, federalni operator prijenosnog sustava, mora implementirati ovaj projekat kako bi osigurao energetsku sigurnost koja je prijeko potrebna Federaciji Bosne i Hercegovine. Ohrabrujemo kompaniju da poduzme neophodne reforme koje bi je osnažile u tome da služi svim stanovnicima Federacije.

S obzirom da je ovaj projekat u jasnom interesu vaše zemlje i regije, ohrabrujem vas i druge u vašoj vladi da pritisnete lidera HDZ-a Bosne i Hercegovine Dragana Čovića da okonča svoju opstrukciju po ovom pitanju. Čovićevi zahtjevi za formiranjem novog operatora prijenosnog sustava u Federaciji su duplirani, ekonomski neisplativi i dovode u opasnost cijeli projekat. Ovako očigledna korupcija i samopostupanje mogli bi ugroziti EU put Bosne i Hercegovine.

Vaša jasna poruka Čoviću da bez odlaganja donese Zakon o južnoj interkonekciji, kako ga je donio Zastupnički dom Federacije Bosne i Hercegovine u prosincu 2021. godine, od vitalnog je značaja. Sjedinjene Države ne podržavaju bilo kakve napore koji potkopavaju potencijal južne plinske interkonekcije da pruži energetsku sigurnost.

Sjedinjene Države cijene vaše partnerstvo po ovom kritičnom pitanju i pohvaljujem vašu suradnju i posvećenost europskoj budućnosti zapadnog Balkana. Isti zahtjev šaljem hrvatskom ministru vanjskih poslova Grlić-Radman, a naše veleposlanstvo će to pratiti. Radujem se našem kontinuiranom radu na jačanju vaše energetske sigurnosti ne samo diverzifikacijom energetskih ruta, već i diverzifikacijom izvora energije kako bismo unaprijedili obveze preuzete na COP28 za utrostručenje obnovljive energije na globalnoj razini i prelazak s fosilnih goriva. Ovi zajednički napori će pružiti još veću energetsku sigurnost za vaše zemlje – naveo je Blinken u pismu Konakoviću./HMS/

more recommended stories