Published On: Ned, ožu 3rd, 2013

Komunističke vođe Albanije planirale napad na SFRJ

ZAGREB – Komunističke vođe Albanije, tada najzatvorenije europske diktature, planirale su, na svojim tajnim sastancima krajem 70-ih i početkom 1980. godine, vojnu operaciju “Shperthimi” (Eksplozija) protiv Jugoslavije, piše zagrebački “Jutarnji list”.
Tom operacijom Albanija bi, nakon smrti Josipa Broza Tita kad počnu unutarnje klanovske borbe za vlast u Jugoslaviji, brzom akcijom svoje armije prisvojila Kosovo i dijelove Makedonije i Crne Gore gdje albansko stanovništvo ima većinu, navodi list.
To je, na temelju albanskih i ruskih arhiva, zapisnika sa sjednica Politbiroa Partije rada Albanije, i iznesenih sjećanja tadašnjeg ministra obrane Velija Liakaja, objavio ruski povjesničar dr. Artjom Ulunjan, stručnjak za komunistički pokret u 20. vijeku na Balkanu iz Instituta za opću povijest Ruske akademije nauka.
U tekstu “Tajna operacija ‘Eksplozija’: kako se Enver Hoxha pripremao za ‘kaos poslije Tita'”, u siječanjskom broju časopisa “Slavjanovedenje”,
Ulunjan piše da je sada iz dostupnih arhivskih izvora vidljivo da je albanski komunistički vođa Enver Hoxha bio opsjednut onim što će se dogoditi s Jugoslavijom nakon Tita i da je bio uvjeren da će tamo nastati krvava borba za vlast između “proruskih” i “proameričkih” snaga .
Hodža je, navodno, bio istovremeno u strahu za vlastiti režim, ali je grozničavo razmišljao kako iz cijele situacije izvući najviše što se može i, po mogućnosti, dobije Kosovo.
Komunističke vođe Albanije planirale napad na SFRJUlunjan kaže da je Kosovo i jedan od mogućih razloga zbog kojeg Albanija, kao jedina država koja nije potpisala završni akt helsinškog summita 1975. godine, na kojem su definirane granice poslijeratne Europe.
On navodi izvješće ministra unutarnjih poslova Kadri Hazbijua iz studenog 1977. godine, u kojem se “prvi i jedini put” u tako važnom dokumentu hodžinog režima spominje “da vlada Albanije podržava ideju ujedinjenja svih Albanaca”.
“Mi smo (vlada Albanije), kada su i koliko dopuštale okolnosti, svim silama podržavali Kosovare. I mi smo za to da se oni ujedine s Albanijom jer bi to osiguralo nacionalno jedinstvo”, pisao je Hazbo, a prenosi zagrebački list.
 

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare