Utorak, 23 travnja, 2024

KOMUNALNI INSPEKTOR IZ KONJICA: Federalna vlada ne može biti izuzeta od promjena

Must Read

Federalna vlada ne može biti izuzeta iz procesa promjene vlasti koji su zajednički pokrenuli SDP i Savez za bolju budućnost BiH, izjavio je  za „Dnevni avaz” Nermin Nikšić, (nezakoniti) premijer FBiH.

– Predsjednik i potpredsjednik FBiH (Živko Budimir i Mirsad Kebo, op. a.) mogu blokirati imenovanje novog saziva Vlade. Ali smatram da treba postojati neka razina demokratske kulture i uvažavanja procesa promjene parlamentarne većine. Onaj tko je osigura, ima pravo tražiti svoju vladu – kaže Nikšić.

Prema njegovim riječima, najvažnije je da su se dvije stranke SDP i SBB usuglasile u vezi s prioritetima rada Vijeća ministara BiH, vlada kantona, a sutra i Federalne vlade. Bez obzira tko će eventualno biti u novom sazivu Vlade FBiH, očekuje beskompromisnu borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije. Potcrtava da su to osnovne stvari sporazuma između SDP-a i SBB BiH.

– Kada govorimo o reviziji privatizacije, budite uvjereni da ona obuhvaća cjelokupno razdoblje. Prvo želimo skinuti hipoteku s poštenih privatizacija, a onda, kada utvrdimo nezakonite, da procesuiramo odgovorne te da tražimo način kako da ih poništimo. Samo po sebi, to treba stvoriti pravni ambijent za državu – kazao je Nikšić.

Na upit je li novi politički sporazum u BiH garancija da neće biti tolerancije prema tajkunima ili otimačkim obiteljima ogrezlim u kriminalu te njihovim političkim pokroviteljima, Nikšić je rekao da će sve ići po principu “nulte tolerancije”.

– Ne postoji taj autoritet koji mene, u situaciji kada ovim aktivnostima zalažem svoju glavu i praktično riskiram život moje obitelji, može natjerati da za bilo čiji interes štitim ljude odgovorne za kriminal i korupciju – poručio je Nikšić.

On je naglasio da je izvjesno očekivati da će se u Vijeću ministara BiH i u kantonalnim vladama osigurati puno bolji uvjeti za brži rad. Naveo je da osnovu za brži rad svih razina vlasti u BiH predstavlja dogovor SDP – SBB BiH o ubrzanju procesa euroatlantskih integracija, oživljavanje ekonomije, uvođenje više reda u poslovanje, revizija privatizacije, oduzimanje nelegalno stečene imovine.

Nikšić je kazao da je zamolio federalne ministre iz SDA da se nastave odgovorno ponašati.

– Iskren da budem, ne mislim da ljudi koji su se toliko zaklinjali u državne interese mogu biti spremni blokirati ove procese koji su u interesu države i građana. Za svaku blokadu u principu postoji neki proces deblokade. Dosta su kredibiliteta izgubili ovakvim ponašanjem, a tek bi ga onda izgubili ako nastave s blokadama – kazao je Nikšić.

Na upit zašto je, prema njegovom viđenju, u konačnici došlo do raskida koalicije sa SDA, Nikšić je kazao da SDP nije mogao prijeći preko toga da “netko želi biti dio vlasti, a da ne podržava ključne stvari za BiH”.

0 0 votes
Article Rating
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Francuska: gradonačelnik blizak krajnjoj desnici uveo policijski sat za djecu mlađu od 13 godina

Gradonačelnik Béziersa, na jugu Francuske, izjavio je u utorak kako je uveo policijski sat za djecu mlađu od 13...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x