Published On: Čet, lis 18th, 2018

KOMŠIĆ VEĆ SKUPO KOŠTA BOŠNJAKE: U RH će se dijeliti EU putovnice za radno sposobne useljenike. Federacija BIH otpada ko potencijalan bazen…

Na konferenciji Zagrebačke burze i Udruge mirovinskih fondova guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić održao je govor o makroekonomskoj situaciji i prognozama za naredno razdoblje.

‘HNB vidi projekciju rasta nešto ispod tri posto ove i iduće godine s izrazitijim negativnim rizicima’, naglasio je guverner. Što se tiče okružja, rekao je da su trendovi u skladu s ranijim očekivanjima. Kao prvi značajniji faktor rizika za ostvarenje projekcija rasta naveo je globalni tržišni protekcionizam.

‘U ranoj fazi on ne bi trebao imati značajniji utjecaj na rast. Učinci do sada implementiranih mjera još su uvijek ograničeni, ali daljnja eskalacija trgovinskih napetosti mogla bi imati izražene globalne učinke’, naglasio je guverner. Izravna izloženost Hrvatske nije značajna, ali je prisutan rizik neizravnih učinaka preko trgovinskih partnera, pogotovo europodručja s obzirom na značajne trgovinske i ostale gospodarske odnose. Također, vidljive negativne posljedice u kratkom roku uslijedile bi ako bi se porast neizvjesnosti i nepovjerenja prelio na uvjete financiranja.

‘Pojavio se i rizik koji nam je bliži, a to je fiskalni rizik u Italiji’, upozorio je Vujčić. Dodao je da se zasad ne vidi nikakav efekt prelijevanja fiskalnih rizika na duge europske zemlje. Pritom je naglasio važnost Italije kao značajnog vanjskotrgovinskog partnera Hrvatske. Prema projekciji HNB-a domaći BDP će u ovoj godini porasti 2,9 posto , a iduće 2,7 posto. ‘Takav rast je niži nego u ostalim zemljama s kojima se uspoređujemo’, upozorio je Vujčić a prenosi tportal.

Guverner se osvrnuo na problem manjka radne snage što je po njegovom mišljenju ‘glavni ograničavajući faktor za rast BDP-a u budućnosti’. Iznio je i alarmantne projekcije prema kojima će se broj ljudi raspoloživih za rad do 2040. u Hrvatskoj smanjiti za 520 tisuća. Pritom je naglasio da te projekcije ne uključuju negativan migracijski saldo kao posljedicu pojačanog iseljavanja što dodatno smanjuje dostupnost radne snage.

Naglasio se ovaj problem može riješiti na tri načina – produljenjem radnoga vijeka, useljavanjem radne snage i uvođenjem robota.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare