Published On: Sri, ruj 6th, 2017

KOME VJEROVATI Mektić o uhićenju Josipa Šimića: Tko sve stoji iza toga

Kazao je kada bi sve ostalo samo na jednom priopćenju Tužiteljstva nitko više ne bi mogao vjerovati ni Tužilaštvu ni sigurnosnim agencijama.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić za N1 je komentariao uhićenje Josipa Šimića koji je osumnjičen da je počinio kazneno djelo krivotvorenja isprava.

“Govorio sam da to jedno priopćenje kako ga je koncipiralo i izdalo Tužiteljstvo BiH je pokušaj da se sakrije čitav razvoj situacije oko ove afere. Rekao sam da na tome ne može završiti. Ovo je izazvalo jedno veće uznemirenje građana u BiH i stvaranje jednog nepovjerenje u pravosudne i sigurnosne institucije”, rekao je Mektić.

Kazao je kada bi sve ostalo samo na jednom priopćenju Tužiteljstva nitko više ne bi mogao vjerovati ni Tužilaštvu ni sigurnosnim agencijama.

“Nadam se da će ovo biti rasvijetljeno do kraja, da će se utvrditi tko je falsificirao dokumentaciju, tko stoji u pozadini čitavog događaja i tko su oni koji su osmislili aferu u kojoj se zatresla čitava država, te tko je zloupotrijebio Šimića i njegovu situaciju da bude žrtva svega”, izjavio je Mektić za N1.

Ministar sigurnosti BiH pretpostavlja da iza svega s jedne strane stoji kriminalni milje, a da s druge strane u tome imaju udjela Tužiteljstvo i pravosudne institucije.

“Mislim da se ovo ne može okončati na odgovornosti Josipa Šimića, već da će odgovornost morati snositi sve odgovorne osobe koje su sudjelovale u osmišljavanju, planiranju i realizaciji ovako jedne teške pravosudne afere”, ističe Mektić.

On je kazao kako je inzistirao da se napravi kvalitetna policijska i tužiteljska istraga i da se kroz nju javnosti daju odgovori na ovu aferu.

“Mene nisu interesirali detalji toga. U interesu svih građana u BiH, sigurnosnih i pravosudnih institucija da istina u potpunosti izađe na vidjelo kako bi se raskrinkali oni koji su zloupotrijebili Josipa Šimića. Nije toliko bitan on koliko je bitno tko je ovo osmislio”, zaključio je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

Josip Šimić trenutno se nalazi u Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) gdje se vrši kriminalistička obrada nad uhićenom osobom. O cijelom slučaju će se danas oglasiti iz SIPA-e potvrđeno je za N1 iz ove institucije.

Podsjetimo, Tužilaštvo BiH je nedavno priopćilo kako su im dostavljeni dokumenti koji ukazuju na provođenje posebnih istražnih radnji odnosno praćenja Gordane Tadić, te transkripti razgovora između Ružice Jukić i Gordane Tadić.

Šimić je Tužiteljstvu BiH nedavno dostavio dokumente, za koje u Tužiteljstvu KS sumnjaju da su krivotvoreni, o navodnim prisluškivanjima v. d. glavne državne tužiteljice Gordane Tadić i potpredsjednice VSTV Ružice Jukić.