Kolegij SDA: Strana kojoj je za UZP presuđeno u Haagu dovršava ratne ciljeve

Kolegij SDA priopćio je danas kako “ne postoje ‘strane‘ koje  destabiliziraju Bosnu i Hercegovinu, već postoji strana koja je u ratu branila cjelovitost države i njen multietnički karakter, a u miru bila konstruktivni faktor u svim procesima koji su jačali državu i vladavinu zakona, i strana koja je u ratu predvodila UZP, provodila etničko čišćenje i genocid, a u miru pokušava dovršiti ciljeve UZP-a presuđenog pred međunarodnim sudovima”.

Međunarodna zajednica hrabri osovinu koja destabilizira BiH 

U priopćenju dodaju i kako “hibridni rat protiv BiH dobiva punu fizionimiju i zamah”.

“Guranje glave u pijesak od strane domaćih i međunarodnih aktera zaduženih za stabilnost Bosne i Hercegovine, uključujući i bosanskohercegovačke institucije i pravosuđe, očigledno nije način na koji se naša zemlja treba suprotstaviti ovom opasnom procesu. Izostanak organiziranog odgovora svih patriotskih snaga, mlake reakcije nadležnih i isprazne poruke koje ne prati akcija iz međunarodnih krugova mogu samo dodatno ohrabriti osovinu koja pokušava destabilizirati Bosnu i Hercegovinu”, navode.

Iz SDA smatraju kako bi “dio međunarodne zajednice ‘koji je nasiljem nad Ustavom FBiH i nasiljem nad voljom birača doveo na vlast nesposobne poslušnike, koji se očigledno ne mogu nositi sa secesionističkim i destabilizirajućim politikama koalicionih partnera‘, konačno morao priznati svoju grešku i promijeniti odnos spram procesa u Bosni i Hercegovini”.

Dodaju i kako “pokušaj da se politike bazirane na dovršenju ratnih UZP projekata zadovolje i umire guranjem u opoziciju patriotske osovine SDA – DF, ne samo da nije dao rezultat, već je očigledno dolio dodatno ulje na vatru i otvorio prostor za jačanje retrogradnih politika”.

“Prestati s izjednačavanjem strana u BiH” 

“Zbog toga bi dio međunarodnih krugova morao prestati da ohrabruje šutnju i kukavičluk nametnutih poslušnika. Secesionistička politika i opasni napadi na stabilnost Bosne i Hercegovine i mir neće prestati pretvaranjem da oni ne postoje ili nazivanjem tih procesa ‘trivijalnim‘, ‘nebitnim‘. To su opasne zablude”, dodaju i napominju kako se “mora se prestati i s izjednačavanjem ‘strana‘ kojem pribjegava dio međunarodne zajednice, pravdajući time svoje loše procjene i projekte.  Ne može se izjednačiti kada cijeli sistem u entitetu RS s jasnom namjerom krši Ustav i odluke Ustavnog suda, nacionalističkom retorikom ohrabruje napade na povratnike i kontinuirano provodi aparthejd nad nesrpskim stanovništvom, s pojedinačnim incidentima u Federaciji BiH”.