Subota, 25 svibnja, 2024

KOJOVIĆ: Politički moral Budimiru je nepoznanica

Must Read

SARAJEVO – Dom naroda Parlamenta FBiH na današnjoj izvanrednoj sjednici donio je odluku o podnošenju zahtjeva Ustavnom sudu Federacije BiH, radi donošenja odluke o smjenjivanju predsjednika Federacije BiH Živka Budimira “zbog nedostojnosti vršenja dužnosti predsjednika FBiH”.

Za ovu odluku je glasovalo 36 izaslanika, sedam je bilo protiv a tri suzdržana.

Međutim, pojedini izaslanici nakon glasovanja zatražili su tumačenje Poslovnika Doma naroda jer su ocijenili da ta odluka nije dobila potrebnu većinu.

Predsjedavajući Doma Radoje Vidović je konstatirao da je odluka donesena, te da će se o mogućim nedoumicama izjasniti Zakonodavno-pravno povjerenstvo i Ustavni sud Federacije.

Delegat u Domu iz srpskog Kluba Predrag Kojović tokom rasprave kazao je da je za smjenu Budimira, ali da je način na koji se to pokušava u Domu naroda neustavan.

-Ono što mi branimo ovdje jeste poštivanje Ustava FBiH koji jasno propisuje proceduru i razloge zbog kojih se predsjednik FBiH može smijeniti, istaknuo je Kojović, dodajući da je to drugo zasjedanje povodom tog pitanja.

Kojović je dodao da je potpisao peticiju za smjenu predsjednika FBiH jer je peticija poziv na moralno.

-Od Budimira se očekivala moralna akcija da, kao u svakoj demokratskoj zemlji na poziv većine, stavi svoj mandat na raspolaganje. On to očigledno nije učinio. Za upućivanje apelacije Ustavnom sudu morat će se prikupiti novih 39 glasova. Moj potpis je bio na peticiji a ne na apelaciji, pojasnio je Kojović.

Danas je usvojen i zaključak kojim je Vlada Federacije BiH zadužena da hitno razmotri mogućnost nabavke kanadera, te da u granicama mogućnosti financijski pomogne CZ i vatrogasne brigade na područjima ugroženim požarom.

Također, usvojen je i Prijedlog odluke o raspisivanju javnog natječaja za imenovanje tri člana Upravnog odbora RTV Federacije BiH.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

REUTERS: Putin želi prekid rata u Ukrajini na trenutnim linijama razdvajanja?

Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je zaustaviti rat u Ukrajini uz pregovore o prekidu vatre koji bi priznali trenutnu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -