Subota, 22 lipnja, 2024

KOJI LOŠ SMISAO ZA HUMOR: “Suspendirao sam SIP zbog umirovljenika” – tvrdi Pinocchio

Must Read

Nekadašnji Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini koji se u međuvremenu odao politikanstvu i hypo obveznicama, Valentin Inzko, otputovao je u New York gdje će u utorak Vijeću sigurnosti UN-a podnijeti polugodišnje izvješće o stanju  i sranju u BiH čiji je  izravni uzročnik u ekskluzivnom pisanom intervjuu za agenciju Anadolija Inzko je otkrio kako planira obmanuti Vijeće sigurnosti i na koju foru će  za  loše stanje u Bosni i Hercegovini optužiti druge. Nikako naravno sebe.
“U mom izvještaju se jasno navode glavni politički događaji koji se nalaze u korijenu trenutnog stanja stvari. Sadašnji politički zastoj, koji je rezultat reorganizacije vladajuće koalicije na raznim razinama, nikako mojeg uplitanja nakon državnih izbora, dodatno je pojačan političkim kalkulacijama koje po svemu sudeći imaju vrlo malo veze sa stvarnim pitanjima i stvarnom politikom.

Međutim, ono što me najviše brine je što dužnosnici Republike Srpske otvoreno i javno zagovaraju raspad države, istovremeno osporavajući državne institucije i nadležnosti, posebno pravosuđa, a odnedavno i Oružanih snaga BiH”, naveo je Inzko. Koliko je sam pridonio tome da se danas otvoreno govori o disoluciji zemlje Inzko nije naveo.

Na pitanje o mogućim rješenjima za odmrzavanje postojeće situacije, visoki predstavnik je odgovorio da se već dvije godine suzdržava od nametanja rješenja, iako ima velike ovlasti. O povlačenju s funkcije koju je svojim privatnim interesima i pristranom ulogom potpuno iskompromitirao Inzko također nije htio govoriti.

“Što se tiče rješenja, iako i dalje zadržavam svoj mandat i ovlasti koje su mi dane za njegovu provedbu, ja očekujem domaća rješenja, zasnovana na dijalogu, kompromisu i punom poštivanju vladavine zakona. Onog istog zakona kojeg je sam Inzko prije dvije godine pogazio.

Te se dalje u obraćanju ovaj austrijski  Pinocchio poziva na principe demokracije, onima koji imalo prate razvoj situacije u BIH jasno je da je to isto kao da se reis Cerić kune u kršćanstvo: “Od ključne ja važnosti da političke stranke i institucije poštuju principe demokracije, dobrog upravljanja i vladavine zakona, koji se nalaze u središtu kako mirovnog sporazuma tako i napora Bosne i Hercegovine da se priključi euroatlanskim integracijama”.

Pinocchio  će u izvještaju Vijeću sigurnosti UN-a navesti da je Bosna i Hercegovina načinila vrlo malo pomaka u posljednjih šest mjeseci.

“Uprkos pozitivnom razvoju situacije s početka 2012. godine, kada je konačno došlo do formiranja novog Vijeća ministara (Inzko ne navodi koji su razlozi da državne vlade nije bilo dvije godine i koja je njegova uloga u tome) i kada je državni parlament usvojio određen broj važnih zakona, napredak je zaustavljen kao rezultat borbe za vlast koja traje već neko vrijeme na svim razinama. U vrijeme kampanje za lokalne izbore, političko manevriranje postalo je važnije od gorućih potreba građana i zemlje kao cjeline. U isto vrijeme, vodstvo Republike Srpske je intenziviralo svoju šestogodišnju politiku otvorenog i izravnog osporavanja same suštine mirovnog sporazuma“, naveo je austrijski diplomat u intervjuu za agenciju Anadolija i poručio da tvrdnje koje su političari u BiH davali posljednjih dana o njemu osobno, Uredu visokog predstavnika i njegovom mandatu jednostavno nisu točne.

A radi se o itekako točnim tvrdnjama da je protuustavnim djelovanjem i kršenjem konstitutivnosti jednog naroda u BIH zemlju, za račun Hypo banke i Lijanovića vratio deset godina unatrag o čemu bi konačan sud trebale dati i međunarodne policijske organizacije.

“Suzdržavao sam se od nametanja rješenja kaže Inzko koji je prije dvije godine nametnuo skandalozne odluke. Umjesto toga, ja sam jasno i javno prepustio inicijativu političkim strankama u BiH, a oni ne ispunjavaju uvijek svoje obveze. Kada sam zadnji put proaktivno koristio Bonske ovlasti, to je bilo prvo da bi se Federaciji osiguralo financiranje kako bi umirovljenici mogli primiti mirovine pred nadolazeću zimu, a zatim da bih Ustavnom sudu dao priliku da donesu odluku o ustavnim pitanjima koja je pokrenuo HDZ BiH“ kazao je Pinocchio koji je u vrijeme kad je jednom narodu oduzeo pravo na predstavničku demokraciju mislio na sve osim na umirovljenike, supendirajući legalnu odluku SIP-a i dajući pravo bošnjačkim nacionalistima da potpuno razderu međunacionalne odnose i dijalog u zemlji. Sve kako bi Inzkov Jerko mogao nastaviti vraćati dug Hypo banci, uzimajući pare građanima Federacije za račun te banke i Inzka.

Navode iz pisma koje je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio Vijeću sigurnosti optužujući Ured visokog predstavnika (OHR) za loše stanje u BiH i tražeći zatvaranje OHR-a , visoki predstavnik međunarodne zajednice odlučno je odbacio. Što takvoj nemoralnoj budaletini i nije neki problem, iako navodi stoje.

“Što se tiče zatvaranja OHR-a, političke stranke su veoma svjesne ciljeva i uvjeta koje je postavilo Vijeće za implementaciju mira i koji se moraju ispuniti. Također su svjesne da ih samo one mogu ispuniti.“

Na pitanje da li u skorije vrijeme ipak očekuje dogovor političkih lidera o uvjetima koje BiH mora ispuniti kako bi se mogla pridružiti Europskoj uniji i NATO-u, visoki predstavnik je odgovorio umjereno optimistično.

“Nedavna odluka Ustavnog suda BiH o državnoj imovini ima utjecaj na trenutne napore na rješavanju pitanja državne imovine, uključujući i imovinu obrambenih struktura. Političke stranke i drugi akteri moraju poduzeti neophodne korake na provedbi odluke Ustavnog suda BiH i konačno na održiv način riješiti pitanje državne imovine, uključujući imovinu obrambenih struktura, i na taj način omogućiti aktiviranje Akcionog plana za članstvo u NATO-u. Što se tiče europskih integracija, EU i njeno ojačano prisustvo u BiH čine sve što mogu da podrže BiH na tom putu. Vjerujem da i oni dijele moju ocjenu da je do sada angažman BIH u smislu donošenja odluka koje bi omogućile napredak BiH bio razočaravajući. Dopustite da vas podsjetim da će za manje od osam mjeseci BiH izravno graničiti s Europskom unijom. Pravila EU će početi da se primjenjuju već 1. siječnja 2013. godine, za manje od dva mjeseca! Mnogi domaći dužnosnici i biznismeni iz cijele BiH nam govore kako su zabrinuti da će njihovo izvozno tržište nestati i da će obični ljudi snositi posljedice toga. To mora biti poticaj političkim liderima u BiH da ubrzaju reforme koje zahtijeva EU. Hrvatska je odličan primjer za cijelu regiju da je to moguće postići, čak i pod najtežim uvjetima”, istakao je Inzko.

Pinocchio  je prokomentirao i značaj reizbora američkog predsjednika Baracka Obame za politiku međunarodne zajednice prema Bosni i Hercegovini.

“Sjedinjene Američke Države su veoma važan i cijenjen partner Bosne i Hercegovine, između ostalog i kao članica Vijeća za implementaciju mira. Reizborom Barracka Obame očekujem da SAD nastavi svoju politiku konstruktivnog angažmana. Nedavna zajednička posjeta Hilary Clinton i Catherine Ashton je pokazala da su i SAD i EU opredjeljene da pružaju pomoć BiH da ispuni očekivanja iz procesa euroatlantskih integracija“, zaključio je visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko u ekskluzivnom pisanom intervjuu za agenciju Anadolija uoči obraćanja Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Je li mu ovu izjavu pisao Patrick Moon il se konačno sam potrudio nešto napraviti Pinocchio nije kazao.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Petković odgovorio što ne funkcionira u hrvatskoj igri

Isključiva krivca je na nama, ostali smo dužni navijačima, poručio je hrvatski napadač Bruno Petković na novinarskoj konferenciji u...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -