Published On: Čet, sij 28th, 2021

KOJI LEŠINARI: Osobe iz BiH odvodili na lažno liječenje u Švedskoj i “zgrnuli” 3,9 milijuna eura

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) jučer su pretresli dva objekta u Bijeljini zbog organiziranog kriminala, trgovine ljudima i pranja novca, koji su počinjeni u BiH i Švedskoj.

“Tijekom pretresa otkriveni su i privremeno oduzeti tokeni, računalne jedinice, poslovna dokumentacija te drugi predmeti traženi naredbama”, priopćili su iz SIPA i dodali kako je tijekom 2019. godine švedska policija počela istraživati sumnjive radnje organizirane kriminalne skupine čiji su članovi porijeklom iz BiH, za koje postoje osnove sumnje da su izvršenjem kaznenih djela sebi i drugome pribavili protupravnu milijunsku imovinsku korist.

Nezavisne novine neslužbeno doznaju da je riječ o jednoj pravnoj osobi iz Švedske, te da se radi o tvrtki koju je registrirala osoba porijeklom iz BiH. Ta osoba, kako je pojasnio izvor Nezavisnih, dogovarala je fiktivno liječenje osoba u Švedskoj, te odvodila iz BiH osobe s asistentima, iskorištavala ih i na osnovu njih uzimala novac od vlasti Švedske.

“Počinjena kaznena djela odnose se na radnu eksploataciju oštećenih, kaznena djela prevare i zloupotrebe prava iz socijalnog osiguranja, a iznos nezakonito stečene imovinske koristi dostiže najmanje 3,9 milijuna eura”, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>