Utorak, 16 travnja, 2024

KOJI KRETEN: Normalno je da predsjednik zove urednika javnog servisa i dogovara kog treba napasti

Must Read

Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Živko Budimir danas nije imao mnogo komentara o inicijativi za njegovu smjenu, koju je u Federalni parlament uputio Stanko Primorac Ćane, član zajedničkog zastupničkog kluba Hrvatske stranke prava (koju je nekada vodio Budimir) i Demokratske narodne zajednice.

”Ustavno je pravo svakog od zastupnika da može pokrenuti određenu inicijativu, ne samo o smjeni predsjednika Federacije, ali zar treba bilo kakav komentar na tu inicijativu osim da ona nije prošla”, izjavio je Budimir novinarima nakon izvanredne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH u čiji dnevni red nije uvrštena inicijativa zastupnika Primorca, već je rečeno da će o tome biti riječi krajem mjeseca.

Budimir je, na molbu novinara, komentirao i objavljivanje snimka njegovog telefonskog razgovora s jednim od urednika Federalne televizije Avdom Avdićem, koji se pojavio u javnosti u kontekstu “prisluškivanog razgovora”.

”Svatko razuman u FBiH treba se zapitati kako tajni dokumenti mogu završiti u javnosti. Jedan od tih snimaka je i taj snimak.

Nisam vidio i čuo ništa kompromitirajuće u tom razgovoru. Sasvim normalno je da u svakoj državi u svijetu novinar ili urednik javne TV ili javnog servisa ima određenu komunikaciju s ljudima koji su u vlasti”, rekao je Budimir.

Vlada FBiH danas je Parlamentu FBiH uputila prijedlog da održi tematsku sjednicu na kojoj bi razmatrao i opredijelio se o sadržaju telefonskih razgovora između predsjednika FBiH i urednika Redakcije informativnog programa FTV-a, objavljenih u medijima, kako je navedeno iz Vlade.

Prema Zakonu o javnom RTV servisu FBiH, Parlament FBiH je osnivač tog medija i time nadležan da analizira, ocijeni i zauzme stav o ovom pitanju, navedeno je također.

Živko Budimir je u njegovom današnjem kontaktu s novinarima govorio, na njihovu molbu, i o pitanju kadrovske (ne)popunjenosti Ustavnog suda FBiH.

”Pri preuzimanju ove dužnosti, Ustavni sud je imao pet sudaca, danas ima šest, a jedan od njih je, nažalost, bolestan i ne može da radi. Imamo i jedno imenovanje koje je zaustavljeno u Domu naroda izglasavanjem vitalnog nacionalnog interesa Bošnjaka, što ne može biti odgovornost predsjednika Federacije BiH.

U proceduri je i postupak imenovanja još dvoje sudija i ona će biti završena u razumnom roku. Činjenica je da imamo i još jedan spor koji je pokrenut u Ustavnom sudu BiH o prethodnom postupku imenovanja sudija Ustavnog suda.

Činjenica je da apsolutno nikako ne stoje ocjene o tome da predsjednik ili potpredsjednici FBiH na bilo koji način blokiraju imenovanje sudija Ustavnog suda. Mislim da smo svojim djelovanjem to do sada i pokazali”, riječi su Živka Budimira.

O parlamentarnoj većini u Federaciji, odnosno ocjenama više aktera političke scene da ona trenutno ne postoji, rekao je: “Postoje stranke koje čine izvršnu vlast u Federaciji. Minimum korektnosti prema građanima FBiH od tih stranaka je da preuzmu odgovornost i za stvaranje nove parlamentarne većine i da se ovaj mandat privede kraju na način da imamo funkcionalnu vlast u FBiH”.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Procurila neugodna priča o Butkoviću: Iza uspona HDZ-ovca stoji poznati komunistički čelnik?

Olja, ima li člana tvoje obitelji koji se nije okoristio državnim novcem otkad si ministar – priupitao je predsjednik Zoran Milanović ministra...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -