KOJI KRALJ: Vehabija, nogometaš kalesijskog kluba nije želio nositi dres sa simbolom BIH

Neuobičajena scena je viđena na utakmici Kupa Općine Kalesija između nogometnih klubova Rainci i Memići.

Radi se o klubovima koji igraju u Drugoj ligi Tuzlanskog kantona, a prije početka meča mnogi su primijetili da jedan nogometaš Rainaca ima drugačiji dres od suigrača, prenosi Klix.

Igrači su istrčali na teren u novoj opremi, a na dresu je bio sponzor “Bavaria”, svjetski brend proizvođača piva.

Ipak, Sanel Smajkić je umjesto natpisa “Bavaria” na dresu imao ispisano ime jedne sportske radnje iz Brčkog.

On iz vjerskih razloga nije želio nositi dres s natpisom proizvođača piva, te je tražio odobrenje od kolega i trenera da igra u drugačijem dresu od suigrača.

Međutim osim oznake bavarskog piva Sanel Smajkić je obukao dres koji na sebi nema oznaku države BIH. Poznato je da istinski muslimani ne priznaju čak niti putovnice, osim kao nužnost u vjerskom pohodu,  hadžu ili možda na putu molitve, kao i u ratu. Na putu kojim moraju ići. Iskonski muslimani isto tak ne priznaju države i državne institucije na zemlji te smatraju velikim grijehom na sebi imati bilo kakav znak države.

To će reći da se strani borci, Arapi, u BIH nisu borili za državu BIH. Borili su se za kalifat u BIH i tamo gdje su upravljali maltretirali su lokalno stanovništvo da se ponaša u skladu sa šerijatskim pravilima kalifata.

Stoga ne čudi da je zapovjednik 7. Muslimanske Patković, u svojim govorima pozdravio okupljene riječima da se oni bore za Prostor Džihada a ne za BIH. Da se strani dobrovoljci ne bi naljutili. A i neki domaći.

Inače, na stadionu “Crni Vukovi” u Donjim Vukovijama slavila je ekipa Rainaca rezultatom 2:0 i osvojila prvi trofej u povijesti.