Published On: Ned, pro 30th, 2018

Koje osobine imaju emocionalno zdravi ljudi?

To je pitanje koje stoljećima intrigira filozofe, znanstvenike, terapeute… Sigmund Fröjd je “zdravu osobu” opisivao kao nekoga tko može “da voli i radi”. Abraham Maslov kaže da je zdrava osoba koja je “samoostvarena”, što znači da je “u punoj mjeri iskoristila svoje talente, bivajući pri tom svjesna svojih ograničenja”.

Nova studija sprovedena na Univerzitetu Kalifornije naučnicima je pomogla da definiraju specifične osobine koje bi osoba koja je u psihološkom smislu dobro prilagođena trebalo da ima.

U studiji koja je objavljena u stručnom časopisu “Časopis o ličnosti i socijalnoj psihologiji” (Journal of Personality and Social Psychology), 214 psihologa zamoljeno je da opiše psihološki zdravu osobu, uz pomoć 30 osobina. Osobine su izvučene iz onoga što je poznato kao pet velikih karakteristika ličnosti: ekstraverzija (koliko je osoba društvena i komunikativna), otvorenost ka iskustvu (koliko je osoba intelektualno radoznala), savjesnost, prijatnost (koliko je osoba kooperativna ili suosjećajna) i neurotičnost (koliko je osoba anksiozna, depresivna ili gnjevna). Svaka od ovih pet kategorija je zatim raščlanjena na više osobina koje opisuju specifična ponašanja.

Da bi dobili širi uvid, autori studije su zamolili i dvije grupe studenata psihologije (ukupno 500 njih) da urade isto, dakle, da opišu emocionalno/psihološki zdravu osobu uz pomoć 30 karakteristika koje su im ponuđene.

Analiza odbijenih odgovora pokazala je da i psiholozi i studenti emocionalno zdravom osobom smatraju onu koja ima sljedeće osobine: otvorena je za emocije, prepušta se pozitivnim osjećanjima i iskrena je. Kod emocionalno zdrave osobe, neurotičnost je vrlo slabo zastupljena, što i nije neko iznenađenje.

“Psihološki/emocionalno zdrava osoba može se opisati kao sposobna da doživi i izrazi emocije, iskrena je, topla, prijateljski nastrojena, koja ima vjere u vlastite sposobnosti, emocionalno stabilna i donekle otporna na stres”, navodi se u studiji, prenosi “Huffington Post”.

Ono što je važno napomenuti je da sve ove osobine koje su odlike emocionalno zdravih ljudi mogu da se steknu, nauče i njeguju, ili korigiraju. Bilo kroz terapiju, bilo radom na sebi i vježbanjem.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare