Utorak, 25 lipnja, 2024

KNEZOVIĆ EKSLUZIVNO ZA POSKOK: „NVO sektor je uglavnom politički alat „građanske“ opcije, ovdje multietničnosti nema!“

Must Read

Nakon što je mladi Posušanin, pjesnik, esejist, i aktivist, Marijan Knezović, danas, sa još nekoliko Hrvata i Srba napustio konferenciju Youth Initiative for Human Rights odbijajući tako uzeti certifikate nakon seminara koji je trajao dva tjedna, i nakon što je nedavno u jednom tekstu spomenuo dio iskustva s ljetne škole u organizaciji inicijative mladih za ljudska prava  zanimala nas je pozadina cijelog događaja s obzirom da navedena organizacija ima poprilično velik autoritet u NVO sektoru. Organizacija koja ljudska prava nosi i u svom imenu poziva i plaća tako predavače koji mladima oduzimaju pravo na nacionalnost. U nastavku prenosimo izjavu koju nam je  za Poskok upravo  dao Knezović.

„Nekima možda ne igra veliku ulogu, ali mudra i pametna propaganda koju NVO sektor u Sarajevu plasira nama mladima svakako je velika opasnost za društvo. Iako aktivan u NVO sektoru već 9 godina, nikada nisam doživio ništa slično. Tako jedan od predavača, komandir u Armiji BiH, gospodin Kemal Salaka, za vrijeme svog predavanja tvrdi da nacionalnost Hrvat u Bosni i Hercegovini ni ne postoji. Ne postoji, po gospodinu Kemalu ni Hercegovina, već je ona tek dio Bosne. Kršenje prava na samoodređenje očito nije bilo dovoljno nepristojno, pa tako nitko od organizatora nije reagirao.

Dva dana poslije, gospodin Jahić, koji je ako se ne varam PR menadžer Naše stranke za vrijeme svog predavanja u stilu politike građanskog bloka skrovito brani Željka Komšića, te samouvjereno u svom predavanju predstavlja gospodina Komšića kao legalnog (što je i bio) ali i kao legitimnog predstavnika Hrvata u Predsjedništvu. Također, HDZ BiH po gospodinu Jahiću uživa u prekrasnom statutu nametnutom od Paddya Ashdowna. U Mostaru je po sarajevskoj građanskoj opciji jedan pravedan sustav demokracije. Da, demokracija je kada Hrvati u Mostaru ne mogu imati većinu. Ako je to demokracija, možda bi bilo u redu da takav izborni sustav stupi na snagu i u Travniku, Visokom ili Jajcu. To vam u Sarajevu neće reći.

NVO sektor svakim danom biva sve snažniji, tako da je velika opasnost što velik dio organizacija uglavnom postaje glasilo i politički alat navodne građanske opcije, koja svoje građanstvo manifestira nametanjem fašističkih ideja. To nije težak izraz. Dvije sastavne činjenice fašizma po Umbertu Ecu su upravo strah od različitosti i selektivni populizam. Obrambeni mehanizam je naravno da se oni koji fašisti nisu tako zovu. Multietničnosti ovdje nema, izostanak reagiranja pri fašističkim tezama je plodno tlo za njegov razvoj. Ako neke organizacije nastave s ovakvom propagandom, što je vrlo izvjesno, od mladih u budućnosti ne možemo očekivati ništa. Problem je što upravo to što predavači uglavnom dolaze iz jedne svjetonazorske opcije, pa se mladima uskraćuje pravo na kritički pluralizam.

Da zaključim, iako za sada društvena pojava, ako građanska opcija nastavi dominirati predavačkim prostorom NVO sektora budućnost nikako ne može biti svijetla. U 9 godina rada u NVO sektoru, situacija se svaki put pogoršava. NVO sektor je očito rezerviran samo za liberalne ljevičare koji će nama mladima prvo reći da ne možemo biti Hrvati po nacionalnosti u BiH, ali da je Sarajevo multietnični grad.“

Podsjećamo, sam program Naše stranke je asimilacijski i protuustavan. On negira ne samo Dayton, konstitutivnost i ZAVNOBIH i samu tronacionalnu bit BIH nego u svojim osnovnim postavkama krši međunarodno prava i sve temeljne postavke ljudskih prava. Kao takav on bi u okviru političkog poretka BIH trebao biti zabranjen budući da krši sve pozitivne pomake ovog društva.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

PA COOL: Vahida Velić je djevojka iz našeg kraja a radi u svemirskoj agenciji!

Vahida Velić, zaposlena u Europskoj svemirskoj agenciji (ESA), svojim životnim putem i postignućima nadahnjuje mnoge. Danas se ova inženjerica...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -