Kinezi upali u tajvanski zračni prostor s 38 borbenih zrakoplova

Tajvan je u subotu osudio Kinu zbog slanja 38 zrakoplova u tajvanski zračni prostor dan ranije, što je najveći kineski upad do sada.

Tajvansko ministarstvo obrane objavilo je da je 25 kineskih borbenih zrakoplova – uključujući 18 lovaca J-16, četiri lovca Su-30, dva bombardera H-6 i jedan zrakoplov Yun-8 – ušlo prvo u tajvanski zračni prostor na Kineski nacionalni dan, koji se obilježavao u petak.

Dodatnih 13 zrakoplova – 10 lovaca J-16, dva bombardera H-6 i zrakoplov ranog upozoravanja KJ-500 – Tajvan je primijetio navečer.

Premijer Tajvana Su Tseng-chang kazao je novinarima u subotu da Kina “očajnički jača svoju vojnu moć te potkopava regionalni mir”.

Riječ je o najvećem broju kineskih zrakoplova koje je detektirala tajvanska Zona identifikacije protuzračne obrane (ADIZ) od kada je ministarstvo obrane, u rujnu 2020., započelo s objavom izvješća.

Ministarstvo je priopćilo da je tajvansko zrakoplovstvo izdalo radijska upozorenja i da su aktivirani protuzračni raketni sustavi kako bi nadzirali aktivnosti kineskih zrakoplova.

Tajvanski ministar vanjskih poslova Joseph Wu izrazio je zabrinutost u subotu.

Prijeteće? Naravno. Čudno je da Narodna Republika Kina uopće više ne smišlja izlike, napisao je Wu na Twitteru.

Nedugo nakon tajvanskog podnošenja zahtjeva za pristupanje Transpacifičkom partnerstvu, 24 su kineska aviona upala 23. rujna u tajvanski zračni prostor.

ADIZ je zabilježio 28 kineskih lovaca 15. lipnja i 25 kineskih zrakoplova 12. travnja.

Tajvan ima neovisnu vladu od 1949. godine, ali Kina otok smatra dijelom svog teritorija./HMS/