Kineski astronauti se vratili na Zemlju nakon 183 dana u svemiru

Tri kineska astronauta sletjela su u subotu u sjevernu Kinu nakon 183 dana u svemiru, objavila je državna televizija CCTV, čime je okončana dosad najduža svemirska misija s posadom.

Dvojica muškaraca i jedna žena – Zhai Zhigang, Ye Guangfu i Wang Yaping – sigurno su sletjeli u maloj kapsuli nešto prije 10 sati ujutro po pekinškom vremenu nakon što su šest mjeseci proveli na glavnom modulu Tianhe kineske svemirske stanice Tiangong.

Nakon što su Sjedinjene Američke Države zabranile Kini da bude na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS), Kina je posljednjih 10 godina provela razvijajući tehnologije za izgradnju Tiangonga, jedine svemirske stanice osim ISS-a.

Kina ima za cilj postati velika svemirska sila do 2030. godine i konkurent SAD-u i Rusiji. Već su uspješno spustili rover na Mars i poslali sonde na Mjesec, a Nacionalna svemirska uprava te zemlje saopćila je da namjerava pokrenuti lunarnu misiju s posadom do 2029. godine.

Snimke uživo s CCTV-a pokazale su kako kapsula slijeće u oblaku prašine, a posada na zemlji koja se držala podalje od mjesta slijetanja požurila je helikopterima kako bi stigli do njih. Začuo se aplauz dok su se astronauti izmjenjivali i izvijestili da se “osjećaju dobro”.

Shenzhou-13 je bila druga od četiri misije s posadom za sastavljanje Tiangonga, što znači “nebeska palača”, prenosi Al Jazeera.

Wang je postala prva Kineskinja koja je prošetala svemirom u novembru prošle godine, jer su ona i njezin kolega Zhai instalirali opremu svemirske stanice tokom šestosatnog boravka.

Komandant misije Zhai (55) bivši je pilot borbenog aviona koji je izveo prvu kinesku svemirsku šetnju 2008. godine, dok je Ye pilot Narodnooslobodilačke vojske.

Trojac je završio dvije svemirske šetnje, proveo brojne naučne eksperimente, postavio opremu i testirao tehnologije za buduću gradnju tokom boravka u orbiti, a očekuje se da će nadolazeći Shenzhou-14 biti lansiran u narednim mjesecima.

Astronauti će u budućim misijama provesti šest mjeseci na kineskoj svemirskoj stanici, objavila je državna televizija CCTV./FENA/HMS/