Published On: Tue, Jun 20th, 2017

Kina i Rusija neće pristati na svjetski poredak nametnut od Washingtona

Svaki narod želi izbjeći svjetski poredak kojeg se želi nametnuti iz Washingtona i de facto uspostavu američke globalne hegemonije, u intervjuu za Press TV je izjavio Dennis Etler, profesor antropologije na Sveučilištu Cabrillo u Kaliforniji.

Američki ministar obrane James Mattis je upozorio na činjenicu da Rusija i Kina, zahvaljujući svom tehnološkom napretku, osporavaju vojnu dominaciju Sjedinjenih Država, što ugrožava svjetski poredak kojeg se nameće iz Washingtona. Ministar Mattis je 12. lipnja pred Odborom za oružane snage u Zastupničkom domu američkog Kongresa najavio “povratak borbi za prevlast u kojoj vidimo oporavljenu i agresivnu Rusiju i Kinu, sve više sigurnu u sebe, te koja počinje rasti kao supersila, što ugrožava međunarodni poredak”.

“Agresivni američki imperijalizam je s izjavom svog ministra obrane dobio više nego jasnu potvrdu”, upozorava profesor Etler.

Profesor ističe “kako SAD sebi uzimaju za pravo da putuju svijetom i prkose bilo kojoj zemlji koja se ne ponaša u skladu s američkim pravilima i svim narodima koji nastoje zaštititi svoj suverenitet i razviti učinkovitu kopnenu, pomorsku i zrakoplovnu obranu protiv američkih agresija, koje doživljavaju kao prijetnju”

Dennis Etler je uvjeren “da je američki ministar obrane James Mattis uvjeren kako Rusija i Kina moraju priznati vojnu nadmoć Sjedinjenih Država, ako s njom žele razviti pozitivne odnose kao s hegemonističkom silom”.

“Ako ne, one postaju parija države koje moraju biti podčinjene”, nastavlja Etler.

“No, Sjedinjene Države i njihovi saveznici nameću sankcije i embarga, destabiliziraju cijele narode, financiraju pobune i vojno interveniraju kako bi osigurali kontrolu svjetskog poretka, a ne Rusija i Kina. Sjedinjene Države su te koje izazivaju druge narode na njihovu teritoriju, a ne Rusija i Kina”, kaže antropolog.

Analitičar je također istaknuo “kako, umjesto priznavanja strateških interesa koje mogu imati Rusija i Kina, Sjedinjene Države vole izazivati ova dva naroda, a ne obratno”.