Published On: Fri, Jul 21st, 2017

KIM JONG UN PRIREDIO IZNENAĐENJE VEĆE I OD NUKLEARNOG PROGRAMA Najpoznatija bjegunka iz Sjeverne Koreje pojavila se na tamošnjoj televiziji

Kako sjevernokorejski vođa Kim Jong-un mami prebjege natrag u Sjevernu Koreju? Upravo to su se svi zapitali kad je u nedjelju objavljen video iz Pjongjanga sa ženom koja izgleda poput Lim Ji-hyun, poznate izbjegličke televizijske zvijezde u Južnoj Koreji, koja je 2014. godine bila prebjegla iz Sjeverne u Južnu Koreju piše Jutarnji list.

Video je objavljen na YouTubeu, na sjevernokorejskoj stranici Uriminzokkiri, i u njemu se Lim Ji-hyun predstavlja kao Jeon Hye-sung, kako tvrdi, svojim pravim sjevernokorejskim imenom, prenosi BBC. Odjevena u tradicionalnu svilenu odjeću i s crvenom značkom na kojoj su fotografije dvojice preminulih vođa Sjeverne Koreje, Kim Il-sunga i Kim Jong-ila, sa suzama u očima pričala je, u društvu još jednog prebjega koji se vratio u domovinu o južnokorejskom paklu u kojem je živjela. Vratila se, tvrdi, dobrovoljno.

Gajila fantaziju

“Otišla sam u Južnu Koreju njegujući tu fantaziju da ću imati hrane, dobro živjeti i zaraditi mnogo novca, no Jug nije onakav kakav sam zamišljala”, rekla je Lim, pričajući kako je u Seulu htjela postati glumica. “Svaki dan na Jugu bio je kao u paklu. Svake sam noći plakala razmišljajući o svojoj domovini i roditeljima na Sjeveru. Nedostajali su mi i osjećala sam se doista usamljeno”, dodala je.

 Na snimci također tvrdi da su je na južnokorejskoj televizijskoj postaji, na kojoj je gostovala, tjerali da laže o životu na Sjeveru kako bi izgledao još jadniji nego što jest. Sve što je govorila na južnokorejskoj televiziji, tvrdi, bilo je inscenirano kako bi Sjevernokorejce prikazalo kao barbare, ignorante i glupe, a sebe je nazvala “smećem od čovjeka” jer je blatila domovinu. “U društvu u kojem novac određuje sve, za ženu poput mene, koja je izdala domovinu i pobjegla, postojala je samo fizička i psihička bol”, ispričala je. Lim sada, kako tvrdi, ponovno živi s roditeljima, u zapadnom gradu Andžuu, a u Sjevernu Koreju se vratila prije mjesec dana.

Nakon što je snimka objavljena, mnogi su, uključujući južnokorejske obavještajne službe i policiju, posumnjali u autentičnost njezinih izjava. Južnokorejske vlasti pokrenule su istragu ne bi li utvrdile kako je Lim dospjela na Sjever – je li to učinila svojevoljno ili je oteta. I čini se da s pravom sumnjaju u te izjave jer njeno dosadašnje ponašanje nije odavalo nikakve znakove da razmišlja o povratku.

U travnju je otputovala u Kinu. Šuška se, čak i među drugim prebjezima, da je tamo otišla kako bi pokušala preko prokrijumčariti i roditelje – što prebjezi znaju raditi putem posrednika – te da je tamo uhvaćena i odvedena u Sjevernu Koreju.

Oprez

Casey Lartigue iz organizacije Teach North Korean Refugees upozorava na oprez u Liminu slučaju. Mnogi prebjezi se žale da im nedostaju rođaci. “Sjeverna Koreja je zemlja u kojoj se u slučaju odlaska radi o odluci na sve ili ništa, ne samo za vas nego i za vašu obitelj”, tvrdi ona.

Sa Sjevera na Jug u posljednjih desetak godina prebjeglo je više od 30.000 ljudi. Od 2011., kad je na vlast u Pjongjangu došao Kim Jong-un, natrag ih se vratilo samo 25, od kojih se pet ponovno uspjelo dočepati Juga. No, istraživanja pokazuju da za mnoge prebjege život na Jugu doista nije raj: oni se teško prilagođavaju u kompetitivnom društvu. Jedno od istraživanja pokazalo je da se više od 60 posto prebjega smatra “građanima drugog reda”, a stopa samoubojstava među njima je 15 posto – trostruko viša od južnokorejskog nacionalnog prosjeka (koji je ionako najviši na svijetu).