Published On: Thu, Mar 30th, 2017

Kijev mora isplatiti Rusiji tri milijarde dolara

LONDON – Visoki sud u Londonu, nakon razmatranja tužbe Rusije o dugu Ukrajine, odlučio je da Kijev mora isplatiti Moskvi nominalnu vrijednost euroobveznica u iznosu od tri milijarde dolara, kao i odgovarajući iznos kamate.

Sud je uvidio nedostatak argumenata za pobijanje navoda o postojanju duga u euroobveznice a, nakon čega je zaključio da nema potrebe za razmatranjem argumenata koje je navela obrana tijekom suđenja.

U odluci suda navedeno je da, budući da je riječ o uvjetu da se ispuni obveza prema instrumentu duga, tužena strana nema argumente koji bi se mogli razmatrati na sudu u korist nepriznavanja važenja ovog zahtjeva.

Na taj način je, prema mišljenju Ministarstva financija Rusije, Sud donio konačnu odluku koja obvezuje Ukrajinu isplatiti dug Rusiji u euroobveznicama u cijelosti.

Ministarstvo financija Rusije je u veljači 2016. godine podnijelo tužbu protiv Ukrajine Visokom sudu u Londonu . Tužba se odnosi na neplaćanje duga od tri milijarde dolara u euroobveznicama.

Ranije je Golosejevski okružni sud u Kijevu zabranio ukrajinskim vlastima da isplaćuju Rusiji dug od tri milijarde dolara, pa je Ukrajina 18. prosinca 2015. godine uvela moratorij na isplatu duga Rusiji.

Međutim, u ožujku 2016. godine, poslanici ukrajinske Vrhovne rade otkazali su konačni datum prestanka moratorija na plaćanje vanjskog duga.

Dug Kijeva prema Moskvi rezultat je sporazuma koji su 2013. godine zaključili predsjednik Rusije Vladimir Putin i bivši predsjednik Ukrajine Viktor Janukovič.

Moskva je pristala Kijevu da zajam od 15 milijardi dolara kupnjom ukrajinskih vrijednosnih papira, navodi list “Izvestija”, a prenosi “Ruska riječ”.

Od tog iznosa Rusija je uspjela izdvojiti tri milijarde dolara na račun Fonda nacionalnog blagostanja.