Kijev je optužio “New York Times” da radi za Kremlj

Kijev je optužio američki list “New York Times” da radi za Moskvu i da su ruske tajne službe regrutirale novinare koji izvještavaju o sukobu Rusije i Ukrajine.

Ukrajinski centar za borbu protiv dezinformacija (CCD) kritizirao je “New York Times” zbog nedavnog članka o izgledima mirovnih pregovora između Moskve i Kijeva.

“Ruska Federacija je za ovaj tekst koristila američke novinare koji su vrbovani tijekom rada u Rusiji”, navodi se u priopćenju CKD-a na društvenim mrežama bez daljnjeg objašnjenja.

U tekstu koji je objavljen u subotu, 23. prosinca, “New York Times” citira “dva bivša visoka ruska dužnosnika bliska Kremlju”, kao i “američke i međunarodne dužnosnike”, koji tvrde da je ruski predsjednik Vladimir Putin “signalizira preko posrednika barem od rujna da je otvoren za prekid vatre koji će zamrznuti borbe na bojnom polju”.

U tekstu se dalje tvrdi da Kremlj koristi “zadužnu diplomaciju” kako bi pokazao da je ruski čelnik “spreman sklopiti dogovor”.

CCD je kritizirao The Times zbog njegovog “načina gledanja na stvari”, sugerirajući da Moskva možda šalje “signal” čiji je cilj “spriječavanje daljnje vojne pomoći ukrajinskim oružanim snagama sa Zapada”. Također, prema CCD-u, ta je priča vjerojatno imala za cilj “podići rejting” bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji se natječe za reizbor protiv Josepha Bidena.

Trump je u predizbornoj kampanji govorio da će lako okončati sukob ako se vrati u Bijelu kuću, podsjeća “Rasha Today”.

“Ne treba zaboraviti da Rusija igra igru ​​’mira’, dok više ulaže u svoju obrambenu industriju i izgradnju svoje vojske. Očito, to se ne spominje u članku”, rekao je CCD.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov odbacio je tekst kao “netočan”, ponovivši da ruska vojna strategija prema Ukrajini ostaje nepromijenjena. Dodao je da će se Moskva uključiti u pregovore “isključivo radi postizanja vlastitih ciljeva”.