Četvrtak, 18 srpnja, 2024

Kecmanović: Ako nema poštivanja izvornog Daytona razlaz….

Must Read

BEOGRAD – Normalizacija odnosa u BiH može počivati ​​samo na vraćanju izvornom Daytonskom sporazumu, a ako ni Bošnjaci ni Hrvati neće da ga poštuju, a vanjski garanti to toleriraju ili čak čak potiču, onda je jedino rješenje – razlaz, smatra sveučilišni profesor Nenad Kecmanović. On navodi da međunarodna zajednica nije adresa za rješavanje problema u BiH, već najveći dio tih problema.
“Iako kreatori Dejtonskog sporazuma, Amerikanci su, umjesto da bdiju nad njegovom striktnom primjenom, prvi počeli ga ruše”, napisao je Kecmanović u autorskom tekstu za “Politiku”. Prema njegovom mišljenju, da nije bilo tako, narodi u BiH bi Aneks 4 prihvatili tijekom četvrt stoljeća kao svoj ustavni okvir.
Kecmanović ističe da 1992. godine, kada je terotorijalne-etnička izmiješanost u BiH bila nalik leopardovoj koži, razlaz nije bio moguć bez rata, ali da je sada slika sasvim drugačija – granice se mogu legalizirati i tri naroda u miru razići. Kecmanović napominje da je vlast U Republici Srpskoj u posljednjih desetak godina uspjela zaustaviti proces nestajanja Srpskoj i da su Bošnjaci ostali, ne samo bez unitarne BiH, nego i bez svog entiteta – svedeni na nekoliko kantona na 25 posto teritorija.
“Njihova posljednja nada da bi se vanjskopolitičkom intervencijom moglo nešto promijeniti zamrla je izbornim porazom Hillary Clinton”, navodi Kecmanović. On ukazuje da visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, koji je nedavno pred Vijećem sigurnosti UN zatražio smjenu predsjednika Srpske Milorada Dodika, u svojoj sarajevskoj hibernaciji nije ni primijetio da se svijet oko njega promijenio i da SAD i EU nisu ono što su bile. Kecmanović je podsjetio da je predsjednik Rusije Vladimir Putin nedavno rekao da resetiranje međunarodnog poretka nije počelo s Ukrajinom i Sirijom, nego bombardiranjem Jugoslavije.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zašto Zelenski odjednom želi Rusiju na sljedećem ‘mirovnom samitu’?

Razumijevanje političkih odluka kijevskog režima može biti prilično izazovno, djelomično zato što se te odluke zapravo donose u Washingtonu....
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -