KEBO: Bošnjaci koji kritiziraju radiklani islam proglašavaju se izdajnicima

Bivši potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo smatra da lider SDA Bakir Izetbegović i dio bošnjačkih političara koje predvodi nisu za borbu protiv radikalnog islama u BiH.

“Sadašnja struktura SDA nema snage za ovu borbu, jer je dio njih upleten u dovođenje radikalnih islamista u BiH. Oni verbalno i praktično stvaraju veoma snažnu strukturu koja vjeru i pripadnost narodu tumače na radikalan način”, rekao je Kebo.

On je upozorio da su mnogi od političkih predstavnika bošnjačkog naroda povezani s radikalnim islamističkim krugovima.

“Ukoliko netko od Bošnjaka, koji žele dobro svom narodu, kritizira radikalni islam, odmah je okarakteriziran kao izdajnik, što je nevjerojatno”, dodao je Kebo, koji je i bivši dužnosnik SDA.

On tvrdi da su, pričom o izdajnicima naroda, bošnjački političari “ugušili” slobodu mišljenja.

“Islamska zajednica u BiH i nekadašnji njen poglavar Mustafa Cerić potpuno su tolerantni prema radikalnom islamu. Uprkos protivljenju EU i NATO, Izetbegović je ostvarivao kontakte s ekstremistima, što je u suprotnosti interesima svih naroda u BiH”, ističe Kebo.

On je napomenuo da je dolazak predsjednika Turske Redžepa Taipa Erdoana u Sarajevo, pred kongres SDA, promocija “ličnosti i režima koji guše svaku slobodu”./Srna/HMS/