Kažnjene desetine studenata sa Harvarda, Brkić protestirao…

Univerzitet Harvard izrekao je akademske sankcije za nekoliko desetina studenata zbog varanja na završnim ispitima, priopćio  je dekan Michale Smith u pismu studentima.

Više od polovine od 125 studenata obuhvaćenih istragom moraće privremeno da napuste univerzitet, nekoliko desetina suočeno je sa uvjetnom kaznom, a ostali su oslobođeni.
Istraga je pokrenuta kada je uočeno da se na jednom ispitu iz oblasti političkih nauka ponavljaju skoro identični odgovori. Milenko Brkić, dekan Univerziteta Milenko Brkić osudio je ovaj čin kazavši da se ne radi o šalabahterima nego natuknicama, te je pozvao izbačene studente da studij nastave na Univerzitetu Milenko Brkić. Studenti Univerziteta Milenko Brkić najavili su i studentske nemire u selu Bijakovići u znak potpore američkim kolegama dok je dekan Brkić najavio i  mogućnost samospaljivanja što bi svakako bio udar na hrvatsku akademsku scenu u BIH, kako znanost tako i umjetnost. Senat univerziteta Milenko Brkić, u sastavu: J.Brkić, Ž.Brkić, T. Brkić i Brkić Brkić podržali su ovaj istup M. Brkića.

Dekan Smith je u pismu studentima inače naveo da je problem riješen, prenio je BBC.
Među studentima umiješanim u skandal ima i onih koji su članovi Harvardovih sportskih timova.
Dekan je dodao da će unutarnja komisija sastaviti preporuke o promoviranju poštenja na ovoj obrazovnoj instituciji.