Published On: Pon, lis 23rd, 2017

Katalonski Senat u petak glasuje o mjerama koje je predložio Madrid

Katalonska kriza je na vrhuncu nakon što je jučer španjolska vlada aktivirala članak 155., a stotine tisuća ljudi izašle su na ulice Barcelone. Lider borbe za katalonsku neovisnost Karles Puigdemont najavio je zatim hitnu sjednicu katalonskog parlamenta jer nametnute mjere službenog Madrida ne mogu prihvatiti.
Jučerašnja odluka španjolskog premijera, prosvjedi i govor katalonskog predsjednika – i danas su glavna tema u Barceloni, prenosi HRT.

Puigdemont ima nekoliko opcija – proglasiti neovisnost, što bi zaoštrilo situaciju, ili se dogovoriti sa središnjom vlasti koja to ne želi, a i veoma je teško.

Na ulicama Barcelone sinoć je bilo gotovo pola milijuna ljudi. Izašli su zbog ovih riječi španjolskog premijera.

“Članak 155. uvodimo jer nijedna vlada, ponavljam – nijedna vlada, nijedne demokratske države ne može prihvatiti ignoriranje i kršenje zakona.

Sinoć se obratio i katalonski predsjednik. Poručio je da neće prihvatiti odluku Madrida.

Zahtjev za raspuštanje regionalne vlade Katalonije izravan je udar na demokraciju, rekao je Puigdemont u televizijskom obraćanju. Narod Katalonije ne može prihvatiti nezakonite mjere španjolske vlade, dodao je i potez Madrida nazvao najgorim napadom na institucije i narod Katalonije od vojne diktature Francisca Franca.

Najavio je da će sazvati hitnu sjednicu katalonskog parlamenta kako bi odgovorio na aktiviranje članka 155. španjolskog ustava koji dopušta ukidanje regionalne autonomije. No nije izravno predložio parlamentu da glasa o jednostranom proglašenju neovisnosti.

Tijekom njegova govora emitiranje Katalonske televizije bilo je prekinuto. Nakon završetka govora emitiranje je nastavljeno.

Španjolski šef diplomacije danas odgovara na optužbe da je izveden državni udar

“Ako je i bilo državnog udara, onda su ga izveli gospodin Puigdemont i njegova vlada. Mi samo štitimo Ustav kakav imaju mnoge zapadne zemlje”, tvrdi španjolski ministar vanjskih poslova Alfonso Dastis.

Brzopletih poteza za sada nema. Katalonski Senat najavio je da će u petak glasovati o mjerama koje je Madrid predložio za preuzimanje kontrole nad Katalonijom.

0 0 glasovi
Ocjena članka
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x