Published On: Čet, ožu. 29th, 2018

Katalonski parlament izglasao Puigdemontu pravo da bude predsjednik vlade

Katalonski parlament, u kojem većinu mjesta imaju zagovornici nezavisnosti, u srijedu je izglasao Carlesu Puigdemontu pravo da bude izabran za predsjednika vlade što je prvi korak u njihovom pokušaju da ga vrate na čelo pokrajine sa 7,5 milijuna stanovnika.

Tri stranke za nezavisnost – Zajedno za Kataloniju (JXC), Katalonska republikanska ljevica (ERC) i Kandidatura narodnog jedinstva (CUP) – koje imaju 70 od 135 mjesta u regionalnom parlamentu u Barceloni, donijele su rezoluciju kojom bivši predsjednik vlade ima pravo biti predsjednikom Katalonije, prenosi Hina.

Pokrajina na obali Sredozemnog mora već je tri mjeseca bez vlade a izglasana rezolucija neće trenutno promijeniti političku paralizu ondje.

Rezoluciju su donijeli zagovornici nezavisnosti nakon što je u Njemačkoj uhićen Puigdemont koji u pritvoru čeka odluku njemačkih sudaca o izručenju Španjolskoj. Do odluke bi moglo proteći 60 dana.Puigdemont je bio kandidat za predsjednika vlade nakon što su tri stranke osvojile većinu mjesta na prijevremenim parlamentarnim izborima u prosincu. S obzirom da mu je prijetilo uhićenje stupanjem na španjolsko tlo, htjeli su ga izglasati i izabrati na daljinu, preko video ekrana.

Španjolski ustavni sud to je bio zabranio napomenuvši kako se osoba mora osobno pojaviti na glasanju u parlamentu da bude izabrana.

„Uplitanje španjolskog pravosuđa obvezalo nas je na odustajanje od njegovog imenovanja, ali nećemo odustati“,  istaknula je Gemma Geis, zastupnica stranke Zajedno za Kataloniju kojoj pripada Puigdemont, tijekom parlamentarne rasprave u srijedu.

Puigdemont, uhićen na temelju europskog uhidbenog naloga, optužen je za pobunu protiv Španjolske te korištenje javnog novca za organiziranje protuustavnog referenduma u listopadu koji je doveo do izglasavanja uspostave republike Katalonije u parlamentu u Barceloni. U petak je potvrđena optužnica za 25 katalonskih dužnosnika.

U srijedu je u katalonskom parlamentu izglasana i deklaracija kojom se traži oslobađanje pritvorenih dužnosnika.

„Želimo prijaviti postojanje ljudi u egzilu te političkih zatvorenika (…). Tražimo njihovo trenutno puštanje na slobodu“, rekla je Geis u parlamentu. Na praznim mjestima odsutnih parlamentaraca postavljene su žute trake zavezane u čvor koje simboliziraju zahtjev za njihovim oslobođenjem.

Antikapitalistički CUP zatražio je od predsjednika parlamenta organiziranje sjednice na kojoj bi izglasali i proglasili Puigdemonta predsjednikom vlade Katalonije bez obzira na „institucionalne posljedice“.

Stranka Catalunya en Comú, koja se protivi nezavisnosti ali podržava dogovorni referendum o nezavisnosti, smatra da bi stranke za nezavisnost trebale odabrati drugog kandidata kako bi se prekinulo direktno upravljanje Katalonijom iz Madrida.

„Izabrati Puigdemonta? I što nakon toga? Novi sudski proces? Novi zatvorenici? Nove rezolucije? Nemam više pitanja. Trebaju nam odgovori“, rekao je zastupnik te stranke Xavier Doménech.

Od kraja listopada i izglasavanja uspostave republike Katalonije, španjolska vlada je preuzela direktno upravljanje pokrajinom u kojoj nastane 19 posto španjolskog BDP-a.  Ako u iduća dva mjeseca ne bude izabran novi predsjednik vlade, oko 5,5 milijuna Katalonaca opet će na izbore.

Stranka centra Građani, koja podupire cjelovitost Španjolske, poručila je zagovornicima nezavisnosti da prestanu „varati“ glasače.

„Izađite iz tog napuhanog mjehura prema nezavisnosti. Nitko ne vjeruje da je Španjolska diktatura“, rekla je liderica stranke Inés Arrimadas.

Stranka Građani dobila je izborima u prosincu pojedinačno najviše zastupničkih mjesta, 37 od 135, ali joj to nije bilo dovoljno da sastavi vladu. Niti sa svim strankama za cjelovitost Španjolske nije mogla skupiti natpolovičnu većinu od 68 mjesta.

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer