Published On: Uto, lis 16th, 2012

Katalonija: Obratit ćemo se međunarodnim sudovima u borbi za nezavisnost

Katalonija će se boriti za pravo da održi referendum o nezavisnosti, a ako zatreba obratit će se i međunarodnim sudovima, rekao je u ponedjeljak predsjednik ove španjolske pokrajine Artur Mas katalonskoj televiziji TV3.

Ako vrhovni sud u Španjolskoj proglasi neustavnim referendum o katalonskoj nezavisnosti, “mi ćemo internacionalizirati spor i prenijeti ga na razinu Bruxellesa i europskih sudova”, upozorio je Mas.

Danas je španjolski ministar pravosuđa Alberto Ruiz Galardon upozorio Masa da će ga smatrati osobno odgovornim u slučaju da bude raspisan referendum o secesiji Katalonije, piše SEEbiz.

“Ako jedna osoba počini neko nezakonito djelo, ne trebaju biti kažnjeni svi građani Katalonije, već samo ta osoba”, rekao je ministar podsjetivši da članak 155. španjolskog ustava dopušta Španjolskoj da ukine autonomiju neke regije.

Španjolski parlament je prošle nedelje blokirao održavanje referenduma o nezavisnosti Katalonije, u kojoj, prema procjenama, više od polovine Katalonaca želi nezavisnu državu.

D.N.
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare