Published On: Pon, ruj 19th, 2016

Karan: Ustavni sud BiH svojom odlukom zadire u odluke iz nadležnosti NSRS,… do sutra sva biračka mjesta će imati referendumske listiće

“Ustavni sud BiH svojom odlukom zadire u odluke iz nadležnosti NSRS, a tu vrstu kontrole imaju samo građani. S druge strane, upitno je vrijeme i način te odluke. Ustavna praksa usmjerena prema kolegijalnim tijelima ne postoji na našim prostorima. Mi smo zapravo u neprestanoj specifičnoj implementaciji odluke Ustavnog suda, a referendum je dio tog procesa”, tvrdi Karan na današnjoj konferenciji za medije nakon sjednice Komisije za provođenje referenduma u Republici Srpskoj.
On je rekao da će polovina općina u RS već danas dobiti referendumske listiće, a sutra će ih dobiti preostale općine kako bi u nedjelju 25. septembra bila otvorena glasačka mjesta.
“Mogu konstatovati da se posao Komisije za sprovođenje referenduma odvija po planu. Mi smo mnoge elemente izbornog zakonodavstva morali prilagoditi provođenju zakona o referendumu. Zakon o referendumu u Republici Srpskoj naslonjen je na principu izbornog zakonodavstva, a ono što je paradoks jeste da Sud BiH i CIK smatraju da mi nismo dio izbornog zakonodavstva”, dodao je Karan.
On je rekao da će građani RS-a biti obavještavani SMS-om o tome na kojoj će lokaciji moći glasati.
“Potrudili smo se da biračka mjesta budu na istim mjestima kao i do sada. To znači da će građani glasati na istim mjestima kao i na prethodnim izborima”, zaključio je Karan.
guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x