Published On: Pon, kol 1st, 2022

Karamatić o hrvatskoj politici u BiH: Voditi politiku iz Mostara, ne gledati Bruxelles i Zagreb!

“Gospodin Šmit je očito ucvikao pod pritiskom sarajevske čaršije, nametnuo je samo taj dio izmjena zakona i to čak za nas u političkom smislu nije uopće loše jer i ono dalje što je pisalo da bi on nametnio, to nama ništa ne rješava, ni pitanje člana Predsjedništva ni izbore u Domove naroda. Tu bi samo, između Edina Fejzića i onog iz USK, samo bi jedan od njih mogao biti u Domu naroda”, izjavio je član Predsjedništva HNS-a Mario Karamatić gostujući u Dnevniku RTV HB.

Rekao je da je Šmit pokazao da je pod uticajem svojih savjetnika, njih 7.

“Od njih 7 je jedan Belgijanac i 6 su Bošnjaci muslimani. Pokazao je da se boji sarajevske čaršije i zato smo ga pozvali da se premjesti u Bruxelles i može povesti i savjetnike sa sobom”, kaže Karamatić.

Međutim, izrazio je sumnju da se ni tada politika prema BiH ne bi promijenila, ali da bi bila mrvicu realnija, piše portal Bild.ba.

Njegovo mišljenje je da će i nakon šest tjedana biti nešto u stilu “tresla se gora, rodio se miš” kad je u pitanju nametanje zakona.

“Nijedan visoki predstavnik nikada nije pustio u javnost odluku prije nanošenja, znači da je tražio sebi alibi da ne uradi bilo što što bi i u kakvom slučaju zaštitilo politička prava hrvatskog naroda”, navodi Karamatić.

Kaže da je sva ova tehnička izmjena zakona u suštini smiješna. Pojasnio je i sastav SIP-a (za one koji su zaboravili) i zašto je ta institucija pod uticajem Sarajeva i politike koju ono vodi.

“SIP nije nikad bio totalno apolitičan, ali je činjenica da, uz dva bošnjačka člana SIP-a, jedan član iz reda hrvatskog naroda je bio Komšićev savjetnik, jedan iz reda srpskog naroda je bio predstojnik ureda Mirka Šarovića – to je u principu izborno povjerenstvo u kojem većinu imaju stranke sarajevske čaršije i oporba u RS”, kaže Karamatić.

Komentirajući reakciju ambasade SAD-a na priopćenje HNS-a, Karamatić kaže da je visoki predstavnik ovdje predstavnik kolonijalne uprave jer je u više navrata mijenjao Dejtonski mirovni sporazum i da je to uvijek bilo na štetu ili Hrvata ili Srba.

“Oko 113 odluka visokih predstavnika su direktno dezavuirale prava Hrvata, a 318 prava Srba”, istakao je.

Također je rekao da nije zadovoljan načinom na koji HNS do sada nastupa.

“Mislim da smo prekooperativni, nemamo to potrebe biti, međunarodno pravo je na našoj strani, kao i zakoni BiH, imamo prostora za potličku borbu i malo manje trebamo gledati prema Zagrebu i prema Briselu i početi provoditi politiku konkretno iz Mostara”, stava je Karamatić.

Pojasnio je stvari vezane za pravni put oko vraćanja stvari na stanje prije Dejtonskog sporazuma.

“Tu se radi o Bečkoj konvenciji, ja šest i pol godina zagovaram da krenemo u tom pravcu i da pokrenemo proceduru pred međunarodnim sudom pravde o ništavnosti dejtonskog ugovora i vraćanju na početne pozicije, tj na Hrvatsku repuliku Herceg Bosnu”, odlučno govori Karamatić.

Komentirajući Izetbegovićevo “prebrojavanje” i podsticanje na rat, Karamatić je rekao da u tim izjavama vidio toliko mržnje koja ga je uplašila.

“Na toliku količinu mržnje vrlo je mala mogućnost da se napravi s tim ljudima zajednička država koja bi funkcionirala. Rješenje je samo jedno, a to je da sjednu predstavnici tri naroda i da se dogovore kakvu državu žele. Od nameta nema salameta, neće nama visoki predstavnik ništa riješiti ako se mi ne dogovorimo. I naravno da svi budemo ravnopravni u toj državi”, ističe Karamatić.

guest
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Hercegovina - Rizvanbegovića Donbas
Hercegovina - Rizvanbegovića Donbas
16 dana prije

Ne, slijedite Zagreb i interese susjedne države! Kasno vam je sada da vodite samostalnu politiku kada ste napravljeni političkim bogaljem u kolicima koja gura Zagreb. Ostanite dosljedni tog kursa promoviranja tuđih interesa, ratovanja tuđih ratova, transferu sukoba iz susjedne zemlje u svoja dvorišta, davanju ljudskih potencijala susjednim pijavicama i ostajanju kao biološka masa za konzumaciju proizvoda Hrvatistana i Srbistana.

HŽV
HŽV
Šta ti kažeš na ovo?  Hercegovina - Rizvanbegovića Donbas
16 dana prije

Kazes “ratovanja tudjih ratova” Tako je i Izetbegovoc govorio 91. da parafraziram ovo nije nas rat . Pa su vas odbranili Hrvat i HVO a sad nam zabijate noz u ledja. Ponavljam ti. Sve sto zelis mom narodu neka se desi tvo i tvojim ukucanima.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  HŽV
15 dana prije

Odbranili nas HVO kazes?Odbranili nas u pola Mostara,Stolca,da ne spominjem Ahmice.

Anonimac
Anonimac
16 dana prije

Šmit je još jednom potvrdio da je bijedna kukavica i kao takav uz jedva mali pritisak muslimanskih falangi u Sarajevu postao jeftini slugan takvog političkog sarajeva,u funkciji realiziranja Islamske deklaracijel, koja se na očigled licemjerne EU i MZ kao i USA revnosno sprovodi.
I kd bude morao nametnuti Izborni zakon to će zasigurno učiniti opetovano na štetu Hrvata u BiH.

Last edited 16 dana prije by Anonimac
Izmetbegović
Izmetbegović
16 dana prije

Smrt islamskim radikalnim lopovskim p,oturic,🇭🇷🇭🇷🇭🇷ama

sim
sim
16 dana prije

Samo pod Americkim sankcijama su zasluzni zvati se MANGA na ovim prostorima … Karamatic nece nikad biti sankcionisan … to je dokazao u ratu ne usprotivivsi se i poracu takodjer neusprotivivsi se (samo se pustis niz vitar, a petac lijeze svaki misec). BOGOBOJAZNOST ne poznaju HNSovci … Idemo Hrvate gurnuti u nestanak s ovih prostora – radi par AMBICIONISTA-KLEROFASHISTA … koja budhaletina …

Pripadnik nacionalne manjine (iz drugog vagona)
Pripadnik nacionalne manjine (iz drugog vagona)
16 dana prije

Ovaj zali sto ne moze ponoviti Ahmice,Dretelj,Gabelu i Heliodrom.

Phoenix
Phoenix
Šta ti kažeš na ovo?  Pripadnik nacionalne manjine (iz drugog vagona)
16 dana prije

Vrlo vazna faca, nesto u rangu onog Vulina ili onog sto ga zovu Bizon!
Mada djeluje iskren i da misli svojom Tintarom!

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Pripadnik nacionalne manjine (iz drugog vagona)
16 dana prije

Vama nejma života ovdje na našeoj zemlji dok ne osvetimo naše žrtve koje su počinili vaši muđahedini i ostala plisnava ciganija iz azije a osvetičemo,nećemo vam ostati dužni,na znanje čergarima tj turskim okupatorima!