Published On: Sri, kol 8th, 2018

KARAMATIĆ: Mi ćemo tog dana ući u najveću povijesnu ustavnu krizu

Mario Karamatić, delegat u Domu naroda parlamenta BiH i član HSS-a BiH danas je bio gost Novog dana na N1. Tema je bila aktualna politička situacija u BiH.

O braniteljima?

“Pojedine političke sturukture su obmanile branitelje i upravo sada je federalci pokušavaju obmaniti. Ništa se neće dogoditi. Ovo što traže branitelji je potpuno normalno, ali nijedan zakon koji se donese ne smije biti diskriminatoran. Mislim da je ovo ružna igra sa ljudima koji to nisu zaslužili, koji su ispolitizirani. Mislim da se status boraca neće mijenjati na bolje niti jednog milimetra. Mislim da se radi o manipulaciji. Vidjeli ste tokom protesta da nema krovnih organizacija”, kazao je Karamatić za N1 i dodao:

Kada vidite ljude koji su došli na proteste i kada kažu oni da traže prava za ljude koji su nezaposleni i pogled te da su prošle 23 godine od rata, a neko da dođe u Sarajevo na proteste iz USK npr., to treba biti strašno dobra organizacija. Neko mora kupiti sendviče, autobuse, osigurati sve to. To ljudi koji su nezaposleni ne mogu osigurati. Imate slučaj da je taj branitelj, koji je prijetio novinaru portala Klix, 1987. godište. Jasno je da nije mogao biti pripadnik oružanih snaga. Radi se o političkom pokušaju, ali mislim da to ovaj put neće proći“, poručio je.

Karamatić je kazao da je će “braniteljskoj populaciji” zamazati oči.

“Braniteljskoj populaciji će kolege iz Federalnog parlamenta zamazati oči, pa će se ovi razići kući i nakon desetog mjeseca to niko više neće spominjati”.

Što nakon izbora?

Morate biti naivni da mislite da će se 8. 10. otvoriti 150. 000 radnih mjesta. Mi ćemo tog dana ući u najveću povijesnu ustavnu krizu iz koje niko ne zna kako možemo izaći. Jedino što će nastaviti funkcionirati kako tako je RS i Brčko Distrikta, FBiH čeka jedan kolaps. Jedini izlaz iz te situacije je intervencija OHR, a očekujući reakciju gospodina Inzka ja očekujem da će on izraziti duboku zabrinutost i da će na tome ostati“, kazao je i dodao:

Fadile stvarno oprosti, ali zaglavit ćeš kao Ljubo Bešlić u Mostaru. Ulazimo u jednu pat poziciju i jedino dobro u svemu tome je što neće moći biti novih zaduženja. Možda pokoljenjima koja dolaze to može u konačnici biti dobro, ali BiH sa svojim napretkom zaustavlja svoj put i ostaje zaleđena u vremenu i prostoru“, smatra Karamatić.

“Mi smo po svim parametrima najjadnija zemlja u Evropi i ko će tu doći raditi. Mi nemamo mogućnosti da nekoga dovedemo. Pelješki most je unutarnja stvar jedne zemlje EU. BiH je dobila ono što je htjela i nema ništa s tim”.

Svjetsko prvenstvo i uspjeh Hrvatske?

Ne možete Hrvatu iz BiH zabraniti da navija za Hrvatsku i Srbinu za Srbiju. Sve dok reprezentacija BiH ne igra utakmice na Pecari, a igra u Sarajevu ili Zenici, teško je očekivati da neko istinski navija za takvu reprezentaciju. Ako se ja zovem Ante, iz Križančevog sela i ako mi je AR BiH pobila sve članove porodice i dok ja na tribinama vidim ratne zastave Armije BiH i povike “Allahu Ekber”, teško mogu navijati za takvu reprezentaciju BiH“, smatra Karamatić./N1/

 

0 0 glasovi
Article Rating
14.7K Comments
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare