Published On: Sri, tra 21st, 2021

KARAMATIĆ: Medij koji je objavio „non paper“ također je objavio kako Hrvatska vrbuje vehabije po Sloveniji da izvode terorističke napade u BiH

Uzimajući u obzir tajming i sve što se događa, Karamatić je ponovio da je taj dokument napravila paraobavještajna struktura SDA kako bi pažnju  javnosti s afere „Respirator“, cijepljenja ministrice vanjskih poslova Bisere Turković u Zagrebu, nedostatka cjepiva i svih ostalih skandala koji potresaju BiH.

– Medij koji je objavio „non paper“ u Sloveniji o prekrajanju granica Bosne i Hercegovine, isti je onaj medij koji je objavio priču kako Hrvatska vrbuje vehabije po Sloveniji da izvode terorističke napade u BiH. Što znači da nemaju veze sa zdravom  pameću.

Poručio je to gostujući u emisiji „Plenum“ predsjednik HSS-a BiH i član Predsjedništva HNS-a BiH Mario Karamatić, komentirajući nedavnu aferu sa navodnim slovenskim „non paperom“ o podjeli BiH, objasnivši kako je to osmišljeno samo kao skretanje pažnje javnosti sa drugih stvarnih afera u BiH pod režijom SDA.

– Taj famozni „non paper“ koji se navodno pojavio u Sloveniji je skoro prepisan članak koji je britanski analitičar Timothy Less objavio 2018. godine u Foreign Affairs i u kojem je upravo ovo predvidio kao jedan od mogućih scenarija završetka svih nedoumica na Balkanu – istaknuo je Karamatić, prenosi Bild.ba.

Gdje je većina hrvatskih gradova u navodnoj karti podjele BiH? 

On je nadalje obrazložio svoj stav time da, kad se pogleda taj navodni „non paper“ koji je objavljen, vidi se apsolutno nepoznavanje suštine svega što se događa u BiH, naglasivši kako o Bosni i Hercegovini nitko ne može odlučivati osim naroda koji u njoj žive i njihovih predstavnika.

– S druge strane, da bi se pojavio takav dokument netko bi ga prvo trebao izlobirati. Ponovno dolazimo do toga što piše u dokumentu. Mislim kako u ovom trenutku g. Vučiću apsolutno ne odgovara pripajanje Kosova Albaniji. Također, u Zagrebu postoji strah vezan za pripajanje Republike Srpske Srbiji. U konačnici, u toj karti koja je nacrtana, nema većine hrvatskih krajeva u BiH. Kompletna Heregbosanska županija je kao dana bošnjačkom narodu. – opisao je slikovito predsjednik HSS-a BiH.

Uzimajući u obzir tajming i sve što se događa, Karamatić je ponovio da je taj dokument napravila paraobavještajna struktura SDA kako bi pažnju  javnosti s afere „Respirator“, cijepljenja ministrice vanjskih poslova Bisere Turković u Zagrebu, nedostatka cjepiva i svih ostalih skandala koji potresaju BiH.

Karamatić: Hrvati sada imaju samo dvije mogučnosti u BiH

Na pitanje novinarke o hrvatskom non paperu, za kojeg je naglasila kako ga neki opisuju kao put k trećem entitetu, Karamatić je rekao:

– To je ponovno priča koja dolazi iz jednog dijela sarajevske političke kuhinje. Bh. Hrvati su nakon potpisivanja Washingtonskog i Daytonskog sporazuma, ušli širokog srca u izgradnju zajedničke nam države Bosne i Hercegovine. To je i funkcioniralo tamo gdje do 2000. godine i onda je krenulo prvo sa famoznom alijansom, pa su nam  tri puta nametali predstavnika u Predsjedništvu. Bošnjačka politika je učinila sve što je u njenoj moći da Hrvatima ogadi BiH.

Hrvati u BiH, naglašava Karamatić, sada imaju samo dvije mogućnosti. Prva mogućnost,  kaže, koju on sam ponavlja stalno, je sjesti i napraviti zajedničku državu u kojoj će biti zadovoljni i Bošnjaci i Srbi i Hrvati. Druga opcija, prema njegovim riječima. je da sjesti  i dogovoriti se kako se razići, kao loš propali brak.

– Kada govorimo o pristupu Europskoj uniji, ako je netko za to u ovoj zemlji, to su Hrvati. Mi smo već državljani Europske unije i naš je osnovni interes da budemo zajedno s cijelim našim narodom u jednoj državotvornoj zajednici poput EU.

Međutim, pričati kako želite Europu, a organizirati prosvjede radikalnih islamističkih grupa ispred veleposlanstva zemlje koja preuzima presjedanje Europskom unijom u svibnju, u najmanju ruku nije pametno.

Karamatić je zaključio kako, što se tiče cijele ove teme, ne vjeruje da non paper uopće postoji, ali da bi se građani uistinu  se trebali bojati etnopolitičkih struktura nekih politika.

– Bošnjačke prijetnje majorizacijom Hrvata i u domovima naroda, ne da neće odvesti BiH u EU, nego će je zasigurno odvesti u miran razlaz. Rata neće biti jer nema više tko ni ratovati – dodao je, između ostaloga, Mario Karamatić.

Podsjetimo, jučer su u Sarajevu ispred veleposlanstva Slovenije održani prosvjedi zbog navodnog „non papera“ vezanog za raspad BiH, koji su u dijelu medija prošli nezapaženo.  Organizirao ih je Politički pokret “Vjera Narod Država”.