Published On: Sat, Jun 8th, 2013

Karamatić: Ideolozi unitarističke bošnjačke politike moraju priznati poraz!

Blokada parlamentaraca u četvrtak nagovijestila je početak bosanskohercegovačkog proljeća, a mnogi već predviđaju crni scenarij za državu koju nijedan od tri naroda nije u potpunosti prihvatio kao svoju. O situaciji u Bosni i Hercegovini porazgovarali smo s predsjednikom HSS-a BiH Mariom Karamatićem, čija stranka djeluje i u okviru Hrvatskog narodnog sabora.

– Blokada parlamentaraca u zgradi Parlamenta je očekivana i  pitanje je zbog čega do tako nečega nije došlo ranije. Problem oko  matičnih brojeva / JMBG-a je samo iskra koja je pokrenula val nezadovoljstva uzrokovanog socijalnom krizom.
Konačno je i takozvanim običnim ljudima postalo jasno kako BiH tone sve dublje i dublje i kako neće biti ništa od blagostanja Zapadne Njemačke koja im je obećana iz bošnjačkih centara moći. 
Uza svu potporu prosvjednicima u njihovom  legitimnom zahtjevu da im se osiguraju osnovna ljudska pravo, na liječenje i kretanje, putem donošenja Zakona o JMBG, ipak ne mogu zaboraviti kako je većina tih ljudi koji danas sa pravom prosvjeduju ispred Parlamenta, sa oduševljenjem dočekala uspostavu Federalne vlasti sa podobnim Hrvatima koji predstavljaju samo sami sebe, ističe Karamatić.

On problem vidi i u unitarističkoj bošnjačkoj politici koja je, prema njegovim riječima, doživjela krah.
– Upravo ignoriranje hrvatskih stranaka koje su na izborima dobile povjerenje Hrvata je  generator krize koja je tada počela i koja upravo eskalira. Danas imamo Vlade od razine Županija, preko Federacije, do razine Države BiH, u kojima sjede ministri koji predstavljaju isključivo svoje političke opcije i u kojima nitko nikome ne vjeruje. U tim unutarstranačkim nadmudrivanjima i igrama političari su zaboravili na one zbog kojih i jesu tu. Zaboravili su na narod!
Unitaristička bošnjačka politika je doživjela svoj krah i ideolozi te politike moraju priznati poraz te početi voditi realnu politiku uz  poštivanje posebnosti sva tri konstitutivna naroda. Ukoliko se to uskoro ne dogodi BiH će izgubiti svaku šansu da opstane, zaključio je Karamatić za kraj razgovora.

Žan/Boboska.com