Ponedjeljak, 15 travnja, 2024

KARAMARKO: Nisam tražio ujedinjenje dva HDZ-a

Must Read

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović sastao se danas u Neumu s novim predsjednikom HDZ-a Republike Hrvatske Tomislavom Karamarkom. Karamarko je s Čovićem razmijenio mišljenje o budućem angažmanu u rješavanje hrvatskog pitanja u FBiH, međustranačkim odnosima, kao i o vrlo aktualnom pitanju u Hrvatskoj, a to je (ne)gradnja Pelješkog mosta. Zanimljivo na sastanku nije bilo Jandrokovića koji će , kao američki lobist za gašenje hrvatskog pitanja u BIH vjerojatno u buduće biti kamen oko vrata u odnosu maćehinskog HDZ-a prema ovima u HRHB.

 

Složile kako je Pelješki most od krucijalne važnosti za Hrvatsku, te kako se tu ne može prihvatiti nikakvo alternativno rješenje. Činjenica kako Hrvati moraju koristiti putovnicu kako bi došli u određene krajeve vlastite države, govori Karamarko, u potpunosti je neprihvatljiva. Prema njegovom mišljenju, Hrvati su na taj način postali građani drugog reda.

 

”Most je nužnost. Sve druge kombinacije i mogućnosti nisu ozbiljne. Nama je pitanje diskontinuiteta hrvatskog teritorija veoma ozbiljno strateško pitanje, uz sve gospodarske probleme koje imamo. Ne mogu stanovnici južno od Neuma, pa sve do Dubrovnika, putovati kroz svoju domovinu s putovnicom u džepu. Oni su na taj način građani drugog reda.

 

”Pelješki most je pitanje suvereniteta i integriteta naše domovine. Anuliranje tog projekta je duboko nedomoljuban čin. U Domovinskom ratu smo spojili dva dijela Hrvatske – sjeverni i južni. Danas u miru nemamo niti jedan razlog da Hrvatska ne bude spojena i da svi građani doista budu ravnopravni”, ustvrdio je Karamarko.

 

Prvi čovjek HDZ-a BiH Čović po tom pitanju je kazao kako razumije kako RH kao dio EU-a ima strategiju i oko togasu se davno izjasnili.Struka je mogla kazati svoje i nismo mi oni koji će o tome odlučivati. Ali, s obzirom kako se to tiče i Neuma, nismo zadovoljni rješenjima koja se nude u smislu koridora”, kazao je Čović.

 

Glede pozicije Hrvata u BiH, predsjednik HDZ-a BiH iskazao je optimizam da će pitanja oko provedbe odluke Sejdić-Finci biti riješena već do sljedećeg petka. ”Jasno nam je kako smo puno toga dogovorili. Glede Doma naroda, mislim kako imamo izbalansiran stav. Po pitanju članova Predsjedništva, vjerujem kako je već u petak moguće postići kompromis. Što se tiče HDZ-a, kazali smo kako smo spremni prihvatiti indirektni način izbora članova, a spremni smo prihvatiti i varijantu asimetrije”, kazao je Čović.

 

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko kazao je kao je aktualna situacija u kojoj se nalaze bh. Hrvati nepovoljna, te kako će dva HDZ-a imati njegovu punu podršku u procesima u kojima su uključeni.

 

”Apsolutno ćemo pomoći HDZ-ima u BiH. Kao pripadnici hrvatskog naroda, koji živi u dvije domovine, ne možemo dopustiti da smo u jednoj od tih domovina obespravljeni. U konačnici, to je i naš problem”, istaknuo je Karamarko.

 

Na pitanje novinara hoće li se zalagati za ujedinjenje dva HDZ-a u BiH, kazao je kako je njegova osobna želja da do toga dođe, te kako je razjedinjenost ovih stranaka u ovom trenutku iracionalna, ali i kako o potencijalnom ujedinjenju odlučuju samo te stranke, u što se ne namjerava miješati. (R.I. Dnevnik.ba) l poskok.info

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Procurila neugodna priča o Butkoviću: Iza uspona HDZ-ovca stoji poznati komunistički čelnik?

Olja, ima li člana tvoje obitelji koji se nije okoristio državnim novcem otkad si ministar – priupitao je predsjednik Zoran Milanović ministra...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -