Published On: Pet, kol 9th, 2019

KAPITALAC Poslije dva sata borbe i tri kilometra vožnje po jezeru, izvukao soma od 65 kilograma

Na Bilećkom jezeru od početka ribolovne sezone ulovljeno je desetak somova težih od 50 kilograma, a ne zna se broja onim „manjim“, od 15 do 35 kilograma.

-Sve to ne bi bilo moguće da se u posljednje dvije godine nije intenzivirao rad ribočuvarskih službi, i to složni rad bilećke, trebinjske i nikšićke ribočuvarske službe koji danonoćno vrše obilaske jezera, što je rezultiralo ulovima kapitalnih šarana i somova – priopćeno je iz Sportsko-ribilovnog društva Bileća.

Prije nekoliko dana Aleksandar Denda, dvadesetogodišnji ribolovac iz Bileće, ulovio je soma teškog 65 kilograma i dugačkog 208 centimetara. Poslije dva sata borbe i tri kilometra vožnje po jezeru, som je izvučen na suho.

Krajem srpnja su Pinka Ninković i Nino Vujović imali dvije „nemani“ od 60 i 65 kilograma, a trećeg, najvećeg, nisu uspjeli izvući na suho.

Najsvježiji, jučer ulovljen, je „mališan“ od 40 kilograma kojeg je ulovio Milan Vujović – Vuja.

Zahvaljujući entuzijastima iz Bileće, Trebinja i Nikšića, jezero postaje najpoželjnija ribolovna destinacija za lov kapitalnih riba, jer se u njemu osim somova kriju i kapitalni šarani, amuri, kalifornijske pastrmke, a tu je i smuđ te mnoštvo bijele ribe (deverike, strugač, bodorka…)

Mnogi naši ribolovci sanjaju ovakve ulove i idu put Ebra, rijeke u Španjolskoj koja u sebi krije iste ovolike nemani. Sada imamo naš, ‘bh. Ebro’…Nadamo se da će i nadležne institucije u gradovima oko jezera shvatiti značaj zaštite ribljeg fonda za ribolovni turizam, te pomoći rad volontera u ribolovnim udruženjima, koji na svoju štetu, štite riblji fond, a u interesu svih nas – naveli su u priopćenju iz Sportsko-ribilovnog društva Bileća.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare