Published On: Uto, ruj 26th, 2017

Kapetan Dragan osuđen na 15 godina zatvora

Dragan Vasiljković osuđen je na 15 godina zatvora. Proglašen je krivim za dvije točke optužnice – zlostavljanje zatvorenika na Kninskoj tvrđavi i napad na policijsku postaju u Glini.

U završnim riječima kapetan Dragan je odbacio bilo kakvu krivnju za ono što mu se stavlja na teret.

Kapetan Dragan je bio prvi zapovjednik srpskih paravojnih snaga Knindže. Nakon rata otišao je u Australiju gdje je kasnije uhićen, a sud je naredio da ga se izruči Hrvatskoj koja ga je tražila zbog ratnih zločina.

Tereti ga se i da je kao zapovjednik postrojbi za posebne namjene u srpnju 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske postrojbe JNA, izradio plan napada i zauzimanja glinske policijske postaje, prigradskog naselja Jukinca te sela Gornjeg i Donjeg Viduševca. Sud u Haagu je Vasiljkovića počeo istraživati 2005. godine no istraga je prekinuta jer je određen rok do kojeg sud mora prestati s radom pa nije više bilo vremena da se Vasiljkovića istraži i optuži.

U pritvoru u Australiji Vasiljković je bio od 2006. do 2009. godine. U rujnu 2009. Federalni sud je uvažio žalbu Vasiljkovićevih odvjetnika koji su se žalili da njihov klijent u Hrvatskoj neće imati pošteno suđenje te je naredio da se Kapetan Dragan pusti na slobodu. Australska se vlada žalila i Vrhovni je sud u ožujku 2010. poništio odluku Federalnog suda.

Kapetan Dragan je onda pobjegao. U bijegu je bio 43 dana. Uhićen je u Novom Južnom Walesu. Vasiljković je kupio jahtu u kojoj je živio i u kojoj je navodno planirao pobjeći iz zemlje. U studenom 2012. godine australska vlada i tadašnja premijerka Julia Gillard su odobrili izručenje Vasiljkovića Hrvatskoj. On se opet žalio, ali mu je žalba odbijena 12. prosinca 2014. na Federalnom sudu. U svibnju 2015. godine žalbu mu je odbacio i Vrhovni sud. Nakon toga više nije bilo prepreke da se Vasiljković izruči hrvatskim vlastima.