Published On: Sri, sij. 24th, 2018

Kaos u Sarajevu: Prosvjedi ispred Parlamenta FBiH, pojačane mjere sigurnosti u zgradi

Više stotina bivših boraca, članova boračkih udruženja, članova sindikalnih organizacija i nezadovoljnih građana okupilo se ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH u centru Sarajeva.

Oni žele spriječiti usvajanje aktualnog prijedloga Zakona o MIO, piše N1.

Počela je ivanredna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu, a u zgradi Parlamenta uočljive su pojačane mjere sigurnosti, javlja reporter N1 Vlado Marić koji prati ovaj događaj.

Podsjećamo, više stotina bivših boraca, članova tzv. Armijinih boračkih udruženja i članova sindikalnih organizacija okupilo se ispred zgrade Parlamenta FBiH u centru Sarajeva. U tijeku je prosvjed.

Inače, prva točka najavljenog dnevnog reda je novi Zakon o mirovinskom i invalidskom osiguranju. Taj akt najavljuje uvođenje bodovnog sustava za obračun visine mirovina u FBiH, i važio bi samo za korisnike koji će ići u mirovinu nakon njegovog stupanja na snagu, u slučaju da ga odobri Parlament.

Za današnju sjednicu je najavljeno također razmatranje dopuna važećeg Zakona o policijskim službenicima, koje kao zaseban akt tretiraju obračun mirovina policajcima budući da oni nisu zadovoljni bodovnim sustavom iz predloženog zakona o MIO.

U najavljenom dnevnom redu su i zakon o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja, čije je donošenje predložio šef Kluba SDAIsmet Osmanović, kao i informacija i analiza o statusu boračkih kategorija u Federaciji BiH.

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer