Published On: Uto, svi 2nd, 2017

KAOS U FBI-u: Agentica se udala za važnog operativca Islamske države


Kako navodi američka kuća, “odmetnuta” agentica FBI je upućena u Siriju 2014. sa zadatkom da istražuje jednog operativca terorističke organizacije, ali je ona promijenila stranu, udala se za njega, a zatim ga je upozoravala da je pod istragom.

“Saga Greenove, koja dosad nije objavljena, otkriva sramotu i ugrožavanje nacionalne sigurnosti u FBI, agenciji koja je preuzela misiju da otkrije i ukloni one koji podržavaju Islamsku državu”, navodi CNN.

Također, kako piše, cijeli slučaj otvara pitanje da li je Greenova dobila povlašćeni tretman kod ministarstva pravde nakon što je prvooptužena za relativno minorno djelo, a zatim ušla u pregovore sa sudom oko manje kazne u zamjenu za saradnju.

“Detalji o tome su i dalje pod velom tajne zbog oznaka tajnosti sudskih spisa”, piše CNN.

Kako se navodi, Greennova se nije udala za običnog teroristu, već za Denisa Kusperta, njemačkog repera koji je postao važan “regrutni oficir” Islamske države.

“Agencije za borbu protiv terorizma na dva kontinenta su ga pratila zbog njegovog rastućeg utjecaja u online vrbovanju nasilnih džihadista. U Njemačkoj je bio poznat kao Deso Dog, a u Siriji kao Abu Tlaha al-Almani. Hvalio je Osamu bin Ladena u jednoj od svojih pjesama, prijetio je Baracku Obami u propagandnim klipovima ID, a u jednom je držao i odsječenu glavu”, navodi CNN.

Američka mreža piše da je Greenova “brzo shvatila svoju grešku” i predala se vlastima, a njen advokat je klijentkinju opisao kao “pametnu, ali očigledno naivnu”.

“Ona se iskreno kaje zbog svega. Imala je najbolje namjere, ali je zagrizla preveliki zalogaj”, rekao je odvjetnik.

Kako piše CNN, ništa nije ukazivalo da bi ona mogla biti problematična. Rođena je u Čehoslovačkoj, odrastala je u Njemačkoj, a kao mlada se udala za američkog vojnika koji ju je doveo u SAD.

Tamo je završila studije povijesti, a profesori su je vidjeli kao jednu od najboljih i najvrjednijih studenata generacije. Počela je raditi po ugovoru za FBI kao prevoditelj s njemačkog 2011. godine, nakon što je prošla niz procjena.

Tri godine kasnije dobila je “istražni zadatak” na slučaju njemačkog teroriste, koji je u sudskoj dokumentaciji označen kao “Osoba A”.

Tijekom istrage nešto se dogodilo, a ona je u lipnju slagala FBI prilikom popunjavanja putnog naloga.

Umjesto u Minchen i “privatne posjete roditeljima”, otišla je u Istanbul kako bi se našla sa Kuspertom. I dalje je bila udana za svog muža Amerikanca.

Pomoću treće osobe otišla je u Gacijantep, a zatim je prešla granicu sa Sirijom, gdje se udala za “Osobu A”.

“Bila sam slaba i nisam znala šta da radim. Napravila sam kaos ovog puta”, napisala je u jednom od mailova poslanih iz Sirije mjesec dana kasnije.

U klovozu je izdat nalog za njeno hapšenje, a ona je uspjela pobjeći iz Sirije, vratiti se u SAD, gdje je odmah uhićena. Kako se navodi, sve je priznala i otpočela suradnju sa američkim vlastima. Ubrzo je osuđena na višegodišnju kaznu zatvora.

U listopadu 2015. javljeno je da je Kuspert ubijen u zračnom napadu, devet mjeseci je ta informacija demantirana, a samo dan kasnije Greenova je puštena iz zatvora poslije odležane dvije godine kazne, navodi CNN.