Published On: Pet, tra 1st, 2022

KAO ŠTO SMO I PISALI: “Ne postoji nikakav specijalni izvjestitelj Bundestaga za BiH”

Novi saziv njemačkog Bundestaga ovaj tjedan je završio dodjelu pozicija u parlamentarnim skupinama i radnim odborima koje se odnose za zapadni Balkan, Hrvatsku i Sloveniju. Također na zajedničku inicijativu i uz pomoć mnogih prijatelja i odgovornih struktura u njemačkom Bundestagu će se 6.travnja održati nadstranačko dogovorena debata na temu 30 godina od početka rata u BIH.

U njemačkom Bundestagu postoje nadstranačke parlamentarne skupine, radne skupine, odbori za europsku i vanjsku politiku koji su zaduženi za odnose za zapadni Balkan. Naravno u Bundestagu se u novom sazivu pojavilo još nekoliko novih parlamentaraca koji su podrijetlom s prostora zapadnog Balkana i svojevrsno pojačanje dugogodišnjem parlamentarcu podrijetlom iz Hrvatske Josipu Juratović, prenosi Večernji.hr.

Na mjesto predsjednika parlamentarne skupine za zapadni Balkan je ponovno izabran dugogodišnji parlamentarac Josip Juratović iz SPD-a. Za parlamentarnu skupinu Sjeverni Jadran (Slovenija i Hrvatska ) predsjednik je i dalje Oliver Luksic iz Liberala a potpredsjednica je ovaj put nova zastupnica SPD-a Jasmina Hostert podrijetlom iz Sarajeva.

Radna skupina socijaldemokratske partije za jugoistočnu Europu kojoj pripada i zapadni Balkan za predsjednika je također izabrala Josipa Juratovića (SPD).

Odbori za vanjsku politiku i za europska pitanja u svim strankama u Bundestagu po pitanju zapadnog Balkana imaju svoje izvjestitelje. Tako je za SPD u odboru za vanjsku politiku kao izvjestitelj zadužen Adis Ahmetović a u odboru za europsku politiku Josip Juratović.

-Ponukani dosadašnjim naslovima u bosansko hercegovačkim medijima gdje su pojedini članovi njemačkog parlamenta pogrešno titulirani, dužan sam objasniti da ne postoji nikakav specijalni izvjestitelj Bundestaga za Bosnu i Hercegovinu ili zapadni Balkan, rekao je zastupnik Juratović ili kako ga kolege od milja u Bundestagu zovu Mr.Balkan zbog sedamnaestogodišnjeg iskustava u Bundestagu i gotovo da obnaša sve važne funkcije koje su povezane sa zapadnim Balkanom. Te je uz Manuela Saracina u dugogodišnjem potpredsjedničkom mandatu još i u izvanparlamentarnoj organizaciji Društva jugoistočne Europe koja je u uskoj suradnji s ministarstvom vanjskih poslova Njemačke.

-Dakle ponavljam, njemački parlament nema specijalnog izvjestitelja za zapadni Balkan a Manuel Saracin iz zelenih je specijalni izvjestitelj za zapadni Balkan u ministarstvu vanjskih poslova savezne Republike Njemačke, a ne Bundestaga, dodaje Juratović.

Uz poštivanje suvereniteta svakog parlamentarca, svim parlamentarcima njemačkog Bundestaga koji su nekim podrijetlom sa zapadnog Balkana ili bilo kako vezani za zapadni Balkan, je bitno da se naš zajednički rad ne pripisuje pojedincima uz pogrešno tituliranje, već složno radimo na tome da postoji jedna zajednička pozicija Njemačke prema zapadnom Balkanu s ciljem daljnjeg razvoja demokracije u regiji. Jer samo na takav način možemo realno i iskreno suradnju sa zemljama zapadnog Balkana razviti, odnosno spriječiti da se nacionalistička kultura zapadnog Balkana prenese u njemački parlament, što je već počelo nanositi štetu pojedinim kolegama, rekao je Juratović očito pri tome misleći na Adisa Ahmetovića koji se svojim djelovanjem javno proklamira kao apologet bilo bošnjačkog nacionalizma./HMS/

guest
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
veritas
veritas
11 mjeseci prije

Napokon da se i to objasnilo. Efendija Ahmetović se lažno predstavlja.

Neron
Neron
11 mjeseci prije

Ahmetović balavče šovinističko

Anonimac
Anonimac
11 mjeseci prije

Pusi ga Ahmetovic ovih dana nevidjeno.

Kvico
Kvico
11 mjeseci prije

Koliko je Njemaca nebriga za nas,ai zasto bi ih briga bila nismo maloljetni,pokazuje i izbor ljudi koji bi se ko tribali sa nama bavit.Ovaj je bio liniski radnik u Audiu a Ahmetovic je i zivotno i politicki zut oko kljuna.Vise zna jedan Njemac,profesor zemljopisa ,o Juratovicevu rodnom selu nego on sam.Bolan mi sami ne drzimo do sebe a prikazujemo se da smo ko nekom nesto vazni.Nismo nikom

Mujguri 93.
Mujguri 93.
11 mjeseci prije

Postaviti čovjeka porijeklom sa Balkana kao specijalnog izvjestitelja za Balkan je ništa drugo doli sukob interesa. Je li moguće da Nijemci to ne znaju? Taman da čovjek nije opterećen nacionalizmom i da je poštenjačina 1/1 stalno će postojati sumnja u njegov rad. Kako tek vjerovati ovom Ahmetoviću koji je zadojen nacionalizmom i kojem pristranost viri iz ušiju?

Izmetbegović
Izmetbegović
11 mjeseci prije

Eto riješišmo još jednu laž jednog radikalnog slino-mošnje, u laži stvoreni, u laži živite, laž vas je uništila.. 😁

ANGLOFOB © ® !
ANGLOFOB © ® !
11 mjeseci prije

Koji šuupčina je ovaj Juratović 🙁 – on mi se gadi više i od Bundes-Ballije Ahme 🙁 !

Pljuc za obojicu a posebno za lažne švapske socijaldemokrate!