Published On: Pon, pro 26th, 2016

SARAJLIJE SE VIŠE NE ZABIJAJU U ARAPSKE TURISTE: Povećana vidljivost, smanjene gužve u prometu , većina poštuje pravilo par-nepar

Na gradskim prometnicama jutros se vozači uglavnom pridržavaju pravila da mogu prometovati automobili s parnim registarskim tablicama, što znači da zabrana vrijedi za sva vozila čija registarska oznaka završava brojevima 1, 3, 5, 7, 9, a kako je ranije potvrđeno Zabrana će se od ponoći odnositi na parne brojeve.
S obzirom na poštivanje pravila, jutros su zabilježene i smanjene prometne gužve, a kojih za uobičajeni radni ponedjeljak nije bilo ni na tramvajskim stanicama. Tome treba dodati da zbog blagdana Božića učenici danas ne idu u školu, što doprinosi smanjenju gužvi u javnom gradskom prijevozu.
Iz Kantonalnog javnog komunalnog poduzeća (KJKP) GRAS za Klix.ba su kazali da se promet odvija prema standardnom režimu za radni dan s tim što je pojačan tramvajski i trolejbuski promet u kojem je građanima omogućen besplatan prijevoz dok je na snazi ​​sustav par-nepar.
“GRAS nema informacija o tome da se građanima naplaćuju karte u tramvajima i trolejbusima, a mnogi građani nisu upućeni u to da vožnja autobusima nije besplatna. Trenutno je u prometu 45 tramvaja i 26 trolejbusa, a broj tramvaja je povećan za pet”, navode iz ovog poduzeća.
Zaključuju kako se promet odvija bez ikakvih poteškoća, podsjećajući da danas učenici u Kantonu Sarajevo ne idu u školu s obzirom na to da se sukladno zakonu neradni dan za Božić prenosi na ponedjeljak.
Danas je u prometu jedan tramvaj više, s obzirom na to da je GRAS jučer svoje kapacitete povećao za još četiri tramvaja i dva trolejbusa.
U prilog smanjenju zagađenosti idu i podaci Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bosne i Hercegovine (FHMZBiH).
Naime, narednih dana očekuju se prve padavine nakon dugo vremena. Ponegdje u centralnim, istočnim i sjeveroistočnim područjima Bosne može se očekivati ​​slaba kišu, au višim područjima slab i povremen snijeg.
Ovakva prognoza će prema tvrdnjama meteorologa znatno poboljšati kvalitetu zraka i dovesti do smanjenja onečišćujućih čestica u zraku.