Published On: Wed, Aug 7th, 2013

Hrvatski kanaderi gase požare iznad Jablanice

Dva kanadera Republike Hrvatske stigla su u BiH i trenutno gase požare iznad Jablanice. Kako nam je kazao Omer Nezirić iz Civilne zaštite Jablanica, situacija je vrlo teška

Kanaderi, koji su dosad izbacili više od 110.000 litara, oko 16 sati otišli su po gorivo i trebaju se vratiti za sat i po ili dva kako bi nastavili gasiti aktivne požare na nekoliko mjesta u ovom hercegovačkom gradu.

“Pogoršala se situacija iznad Donje Jablanice. Dva dana smo helikopterima gasili vatru, a evo sada su nam u pomoć pristigli kanaderi iz Hrvatske. Stanje je vrlo, vrlo teško”, kazao je Nezirić.

Kanaderi su, kako je Nezirić rekao, dosta pomogli da požar ne poprimi još veće razmjere, ali oni i dalje bjesne i situacija je jako teška, a ugrožena su i okolna sela.

Jedan od aktivnih mještana koji gase požare je Adnan Jamaković.

“Već osmi dan intenzivno gasimo požar. Koliko sam mogao pomoći, pomogao sam i bio uključen u aktivnosti vezane za pripremu opreme, angažman ljudi i gašenje”, kaže Jamaković, hodža iz sela Ravna, koje nije izravno zahvaćeno požarom.

“Najviše mještana iz ovog sela sudjeluje u gašenju požara”, dodaje Jamaković.

Upitali smo ga kako vatrogasci i mještani koji gase požare na ovako visokim temperaturama uspijevaju postiti.

“Mogu vam reći da je vrlo teško, ali čovjek sve izdrži”, dodaje naš sugovornik.

Jutros od 06:00 sati pa do podneva na ovom području požare su gasila dva helikoptera Oružanih snaga, ali je zbog gustog dima njihov učinak bio ograničen. Na području Jablanice trenutno su aktivna dva požara, jedan na južnom izlazu, a drugi prema planini Prenj, gdje je izbio prvi požar prije osam dana nakon udara groma.

Jedan kanader dnevno koštati više od 20.000 eura. Ovu cijenu BiH neće platiti zbog Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o suradnji u zaštiti od prirodnih i civilizacijskih katastrofa.

klix.ba