Subota, 15 lipnja, 2024

Kamen sa Španjolskog trga

Must Read

herceg_bosna201101182218120Njegova Visost, kralj Juan Carlos bio nam u Mostaru. Hvale vrijedan posjet, hvale vrijedan povod. Nakon nekoliko nestanaka para za Španjolski trg, odnosno za njegovu izgradnju, došli Španjolci, glavom i parama, i platili izvođača.

 

 

_______piše: Veselin Gatalo l pogled.ba

Stotine tisuća eura, nekada davno namijenjenih trgu, nestale pri plaćanju softvera za parking, računalnog programa koji se može skinuti s interneta besplatno ili u najgorem slučaju platiti nekoliko milja eurića, ali to nije ova priča. A i netko je već pisao o tomu pa mu žena ostala bez posla. Ali, nije ni to ova priča. Ovo je priča o središtu Mostara, najopasnijem raskrižju u gradu, mjestu visokog rizika za pješake i vozače, mjestu koje plače za kakvim kružnim tokom. Hm, nije ni to ova priča. Ovo je priča o jednom kralju koji je živio iza sedam mora i sedam gora i koji je… Šalim se, ni to nije ta priča.

Španjolski trg je napravljen, nov je i bijel, ima lampe i svakakva nekakva čudesa, što bi rekao moj rahmetli Dervo. Bilo svijeta kao za mevluda (i to bi Dervo kazao), bilo vojnika u živopisnim odorama, dužnosnika, političara, veleposlanika, uglađenog svijeta u odijelima i tankim kravatama. Vrijeme lijepo kako to već za proljeća u Mostaru zna biti. Ja nisam bio, gledao otvaranje kasnije, na televizijama. Radovao sam se i ja izgradnji Španjolskog trga, ako ništa zbog toga što sam znao da će maknuti onaj ružni frankistički spomenik, ono ruglo od kaciga i golubica u letu. Otužni mramor s vojnom simbolikom je zadnje što bi mrtav vojnik, bilo koji od 22 koji su stradali ovdje, u tuđoj zemlji i u tuđem ratu, htio imati kao spomenik. I živ čovjek se ježi od te militarističke ikonografije, mogu misliti kako je kad takvo što govori u ime mrtvom čovjeku, jer je izgrađeno njemu za vječnost i sjećanje. Strašno. Kao da nije dosta što su im, onako mladima a mrtvima, opet pucali na pogrebima, iznad glava i preživjelih im i uplakanih obitelji.

Gledao sam i španjolsku televiziju. Izvještavali su korektno. Premda, rečeno je da je Stari most napravljen od samog sebe, od kamena mosta izvučenog iz rijeke, ali nema veze. Izvaljivali su u inozemnim medijima i veće gluposti, pa ostajali živi. Ljubo Bešlić, u već poslovično polupismenom govoru punom nesuvislih frazetina, već odavno izašlih iz kaveza smisla, opet pričao o mjestu povezivanja ljudi i naroda. Samo iz već stoput slušane plitke govorancije izbacio Stari most i stavio Španjolski trg. Ali, opet, neka, neka se napravilo. Nisam puno toga vidio preko TV-a, sve je bilo puno ljudi, malo se što od trga moglo vidjeti. Zato sam odlučio ostati pri pozitivnim mislima, otići noću i nogom stati na tu bjelinu. Večer prije mi jedan reče kako je kamen kao na Rivi u Splitu, da će biti klizav kad padne kiša, i sterilno bijel. Ja se okomih na njega, kazah kako je onaj kamen odličan i kako se bolji u tu svrhu rijetko i koristio. Bez obzira što neki govorili, meni je onaj kamen lijep. I trajan. I dušu dao za hodanje. Reflektira svjetlost, ali to je bolje nego da se grije pa da se ljeti na nj ne može stati…

I bi noć. I odoh. Krenuh kao istraživač na Sjeverni pol, pun nade u otkrivanje ljepote. Bjelina trga i kamena pod neonskim svjetlima, isprva me obradova. Onda se osvrnuh oko sebe, da bolje pogledam. Sjetih se gdje su stajali ljudi. Mažoretkinje, vojska, dužnosnici, stajali su tamo gdje je gradnja bila puna mana. Raznih, toliko da ih neću nabrajati, trebala bi mi još jedna kolumna. Stručno su rasporedili živa tijela tamo kuda su htjeli da prikriju mane građevine, loše urađeno i neurađeno. Ipak, materijal moram spomenuti. Materijal, osim što je bio bijel, nije intenzivno odbijao svjetlost. Samo je bio bijel. Poput okrečenog zida. Kamen bez dostatne gustoće, ne odbija svjetlost. Neće dobiti patinu s vremenom, neće se uglačati i postati sklizak. Jer, naime, činilo se da se radi o najobičnijem krečnjaku iz, vjerojatno, jednog od obližnjih nalazišta jeftinog kamena. Prošetah prema prvom tlu izvan trga, sagnuh se i uzeh kamen. Vandalski njime prijeđoh preko kamena trga, grubo, zaparah ga. Pogledah kamen na svjetlu. Nije bio oštećen. Ali, oštetio je građevinski kamen. Dakle, kamen iz pijeska je bio kvalitetniji od onoga kojim je izgrađen Španjolski trg. Stavih kamen u džep, kao kakav dokaz. Španjolski trg neće biti sklizak, krunit će se i postati porozniji, bit će hrapav. I stopala će ga oštećivati. Iduću zimu će već biti oštećen kišom i mrazom. Krenuh, s kamenom u džepu. Brzo, kao da idem preko nesigurne kore zaleđenog jezera još jedne velike prijevare.

 


- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

NATO osniva misiju koja će pomoći i osposobljavati Ukrajinu

Ministri obrane NATO-a sastat će se danas u Bruxellesu na drugom danu razgovora o formaliziranju potpore transatlantskog saveza Ukrajini. Zemlje...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -