Published On: Ned, ožu 31st, 2013

KAMELEON IMA NOVU FORU: Uvodi se diskriminacija Bošnjaka – Više neće moći drugima birati predstavnike što je strašno!

Foto: Nedim Grabovica / Klix.baUvreda za demokratsku Europu i vođa radikalne muslimanske struje u BIH Sulejman Tihić razgovarao je s veleposlanikom Sjedinjenih Američkih Država u BiH Patrickom Moonom, baronesom Sayeed Warsi, predsjednicom Konzervativne stranke i ministricom u Vladi Ujedinjenog Kraljevstva, te Stefanom Fueleom, povjerenikom Europske komisije za proširenje.

Tema ovih razgovora bila su  politička pitanja u konteksu provedbe presude Europskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci, rečeno je iz Službe za odnose s javnošću Stranke demokratske akcije. U priopćenju se navodi kako je Tihić svim sugovornicima prezentirao stavove SDA u povodu najnovijeg prijedloga vladajuće šestorke o provođenju presude u predmetu Sejdić-Finci. 

Kako navode u ovoj stranci, cilj presude Europskog suda za ljudska prava je otkloniti diskriminaciju brojne populacije bh.. građana koji ne pripadaju nijednom od konstitutivnih naroda, a ne mogu biti kandidirani za pozicije članova Predsjedništva BiH. 
Zato je i stav SDA da ovom pitanju treba pristupiti odvojeno, a da pitanje ravnopravnosti konstitutivnih naroda na cijelom teritoriju države Bosne i Hercegovine treba rješavati u posebnom procesu.  Očito je da Tihić kolektivno pravo odvaja od ljudskih prava, iako su prema svim politološkim definicijama kolektivna prava neodvojiva od ljudskih i građanskih prava, niti se mogu parcijalno crpti, naime onaj kome su pogažena kolektivna prava, jednako je ostao bez građanskih prava kao i Sejdić i Finci. Stoga je Tihićeva teza kako se građanska prava Hrvata trebaju odvojiti od građanskih prava Ostalih naprosto licemjerna.
“Nasuprot tome, osnovni cilj sporazuma vladajuće šestorke je osigurati izbor kandidata HDZ na poziciju hrvatskog člana bh.. predsjedništva. Njime se samo formalno eliminira zabrana kandidiranja ostalih, ali je cjelokupan sustav podređen ostvarenju ciljeva HDZ-a tvrdi Tihić. I laže. Budući da se  kroz elektorski sistem, zgodno  u FBIH rješava ne samo slučaj Sejdić Finci nego i  institucionalna ravnopravnost hrvatskog naroda, na način da se otvara mogućnost  ukidanja dosadašnje demokratske prakse demokratskog i miroljubivog bošnjačkog naroda , naroda žrtve, totalno super cool naroda, koji je super fensi šmensi narod samo su se svake 4 godine omakne pa dobije nagon za majorizacijoom i komšićanjem Hrvata.
Povećanje preferencije kroz elektorske mandate u korist HDZ ide dotle da bi jedan glas u županijama s hrvatskom većinom vrijedio kao 5 do 10 glasova u županijama s bošnjačkom većinom, što je potpuno neprihvatljivo i suprotno temeljima demokracije.
Zanimljivo je da na ovu tvrdnju koja dokazuje kolika je neobrazovanost SDA politologa Patrick Moon nije uopće reagirao nego se prešutno složio s njom iako u SAD-u također u pojedinim državama , federalnim jedinicama američke federacije elektorski glasovi vrijede znatno više u jednoj federalnoj jedinici nego u drugoj. No u Turskoj i prototurskim zemljama elektori su čuđenje. Nepoznanica. Pa turski veleposlanik Moon naravno ne kuži. Zna li State Department tko je uopće taj čovjek i koliko mu Turci daju love?
Uz to, uvodi se diskriminacija bošnjačkog naroda, a de facto bi bila zadržana i diskriminacija ostalih, što bi bilo još gore u odnosu na postojeće stanje.
SDA ne navodi kako se to uvodi diskriminacija bošnjačkog naroda i u kojem to segmentu i na koji način bi bošnjački narod bio spriječen da bira svoje legitimne predstavnike. Da li po Tihiću diskriminacija Bošnjaka jeste situacija u kojoj Bošnjaci više ne mogu drugima birati predstavnike i uređivati TV programe?
Uz to, bio bi promijenjen izborni sustav , tako da bi sada kantoni postali izborne jedinice u Federaciji BiH, pa bi kantoni s hrvatskom većinom koji imaju oko 400 tisuća stanovnika dobili isti broj kompenzacijskih mandata kao kantoni s bošnjačkom većinom u kojima živi oko 1,8 milijuna stanovnika “, navodi SDA.
Kantoni međutim već jesu izborne jedinice. U izboru kantonalnih skupština te Doma naroda FBIH kantoni su od prvog dana Luđačke Košulje izborne jedinice. Tihiću kantoni kao izborne jedinice nisu smetale kad je na osnovu preglasavanja u Domu naroda načinjena Platforma. SDA odbija dodati da se elektorski sustav glasovanja primjenjuju samo na instituciju predsjedništva BIH koja je institucija derivirana iz kolektivnog prava konstitutivnih naroda, dok princip jedan čovjek jedan glas i dalje vrijedi za predstavničke domove. 
Dodaje kako, s druge strane, entitet RS ostaje jedna izborna cjelina i u njemu nema elektorskog sustava.
Ovdje se namjerno prešućuje  kako je upravo predsjednik SDA Alija Izetbegović potpisao asimetričnu BIH.  
U SDA smatraju kako Briselski sporazum uvodi asimetriju kod izbora članova Predsjedništva koja dosada nije postojala jer u Federaciji BiH uvodi 10 izbornih jedinica – i to u formi kantona i sustav elektora, RS ostaje jedna izborna jedinica.
Prema pameti Tihić Sulejmana dosadašnja praksa u kojoj RS daje jednog a FBIH dva člana predsjedništva nije asimetrija? Niti je kantonizirana FBIH u odnosu na nekantoniziranu RS asimetrije? Je li moguće da se Tihić zalaže za potpunu simetriju tj. da tri BH entiteta u budućnosti biraju tri člana predsjednišva? Super je taj Tihić. Osim ako ne želi zadržati dosadašnju praksu u kojoj Bošnjaci u FBIH biraju dva a Srbi u RS-u jednog člana predsjedništva. Ta praksa začudo nikada nije bila razlog poštenom Sulji da protestira kod stranih ambasadora. Jebote led kojeg li ljudstva u poštenog lidera najpoštenijeg BH naroda.
Osim toga, predviđa se da kantoni, kao izborne jedinice budu uneseni i u Ustav BiH, čime bi bilo, smatra SDA, trajno definirano ovakvo stanje i “zacrtan put za stvaranje hrvatskog entiteta samo na dijelu teritorija Federacije BiH”.
Idiot Tihić tako tvrdi da kantoni nisu već dio Ustava BIH i izborne jedinice za određene razine vlasti. Sjajno Sulejmane. 
“Do sada su sve izborne jedinice bile tretirane Izbornim zakonom jer se one u demokratskim sustavima često mijenjaju. Prema ovom Sporazumu, samo bi izborne jedinice-kantoni bili upisani u Ustav BiH, dok bi izborne jedinice u RS ostale samo u Izbornom zakonu “, tvrde u SDA. Navode kako se pokušava izvršiti pritisak na SDA, odnosno Bošnjake, a “nema zahtjeva da RS napravi bilo kakve ustupke jer se pitanje ravnopravnosti hrvatskog naroda u BiH svodi samo na dio entiteta Federacija BiH, a ne uzima se u obzir cijela Bosna i Hercegovina”.
Prema Daytonu, član predsjedništva BIH , koji u Predsjedništvu BIH treba biti predstavnik hrvatskog naroda, a ne kao do sada njegov pripadnik  kojeg biraju Bošnjaci, bira se na teritoriju FBIH. To Tihić zna. SDA je nekoliko puta do sada sudjelovala na izborima u kojima je imala svog kandidata na teritoriju FBIH i koji je ušao u predsjedništvo BIH izabran samo na teritoriju FBIH. BIlo bi stoga super da SDA do daljnjeg ne kandidira svoje predstavnike za člana predsjedništva sve dok se oni ne budu birali i na teritoriju RS-a. No najlakše je igrati pingponga s Hrvatima, jel tako.
Kako je navedeno u saopćenju ove stranke, predsjednik SDA također je istaknuo da još uvijek nema nikakvoga dokumenta, već da javnost BiH informacije dobiva samo preko medija – na temelju izjava lidera političkih partija koje su kreirale ovaj sporazum.
Točno. Ništa zapravo još nije potpisano ni detaljno utvrđeno pa je Tihićevo propinjanje na zadnje noge više nego smiješno.
“Prije ovih sporazuma s Čovićem i Dodikom, Zlatko Lagumdžija je napravio još samo jedan sporazum – onaj iz 2001. godine o provedbi odluke Ustavnog suda BiH o ravnopravnosti naroda. Tada je potvrdio RS kao entitet samo srpskog naroda i uspostavio sustav kakav je sada na snazi, što je apsolutno na štetu države BiH i povratnika u RS. Fahrudin Radončić o ovoj problematici ne zna ništa, a sve što je do sada radio je klevetanje onih koji se suprotstavljaju njegovim osobnim interesima “, navodi se u saopćenju SDA.
Unutarbošnjačka prepucavanja. Nebitno.
 “Za razliku od njih, Sulejman Tihić tj ja , je aktivno sudjelovao u kreiranju i ostvarenju svih do sada provedenih reformskih procesa – počevši od reforme obrane, granične i sigurnosnih službi, sustava oporezivanja, jedinstvenih osobnih dokumenata i ustavnog amandmana o Distriktu Brčko, do sporazuma o vojnoj imovini koji Lagumdžija i Radončić nisu u stanju implementirati “, dodaje dalje SDA u saopćenju.
Navodi se da je u ovim razgovorima Tihić sugovornicima kazao da je SDA kao ravnopravan partner spremna nastaviti aktivno sudjelovati u procesu iznalaženja rješenja. Međutim, SDA ne može i neće, kako se dodaje, pristati na ovo što je šestorka sada ponudila jer je to korak unatrag u odnosu na Daytonski sporazum i štetno po državu Bosnu i Hercegovinu.
Unutarbošnjačko patriotsko kurčenje. Nebitno.