Published On: Uto, sij 5th, 2021

Kako su tokovi novca Osmicine supruge doveli do Asima Sarajlića i tajnih sastanaka političko-obavještajne družine

Nakon što je portal Raport objavio informaciju da će Asim Sarajlić u četvrtak biti ponovo saslušan u Tužiteljstvu BiH, ovaj portal donosi detalje nove pravne zavrzlame u kojoj se našao ovaj, iako ne na papiru, visokorangirani SDA-ovac.

Naime, Raport je objavio informaciju da će se Sarajlić ponovo naći pred tužiteljem koje ovaj put zanima kupo-prodajni ugovor SDA-ovog izaslanika u Domu naroda BiH.

Kako je već poznato, Tužiteljstvo BiH po nekoliko osnova istražuje Osmana Mehmedagića, ravnatelja OSA-e. U sklopu tih istraga, tužiteljima je “zapela za oko” jedna transakcija koja je ostala zabilježena na računu supruge Mehmedagića – bivše pjevačice Amele Šehović.

Na njeno ime se, naime, od 27. svibnja 2019. godine vodi Audi Q5, kojeg je kupila od Asima Sarajlića! Ugovorena vrijednost vozila bila je 62.000 KM.

Upravo ovo saznanje novi je moment u razmotavanju političko-obavještajnog klupka.

Problem zbog kojeg je sporna ova kupoprodaja jeste taj što je Asim Sarajlić član Zajedničkog povjerenstva za nadzor nad radom OSA-e, čiji je Mehmedagić šef.

Ono što je dodatno zanimljivo u cijelom slučaju jeste da praćenje traga spornog automobila dovelo dao novih saznanje u po drugom predmetu, koje također vodi Tužiteljstvo BiH.

Kako je Raport objavio Tužiteljstvo ima formiran predmet o neprimjerenom kontaktu Mehmedagića i predsjednika Suda BiH Ranka Debevca. Sporni sastanak dogodio se 14. prosinca.

Prateći, dakle, Sarajlićeve automobilske akvizicije utvrđeno je da je on nakon prodaje Audija Q5 kupio noviju varijantu – Audija Q7.

S tim vozilom, Sarajlić se 15. prosinca dovezao u sarajevski restoran Una. Tu ga je, prema saznanjima spomenutog portala dočekalo društvo. I ovaj put – zakonski neprimjereno. Za istim stolom su sjedili, pored Sarajlića: Mehmedagić i Debevec.

Prema neslužbenim informacijama, Tužiteljstvo BiH je dokumentiralo i ovaj sastanak izuzimanjem snimaka s nadzornih kamera.

Sarajlićevi problemi sa zakonom

Sarajlić se već izvjesno vrijeme smuca po raznim tužiteljstvima i sudovima.

Naime, Sarajlić je jedan od optuženih u predmetu “Bosna” (uhićen zbog visoke korupcije). Ono što je zanimljivo za ovaj predmet jeste da ga je tu “dokumentirala” upravo OSA-a, s čijim ravnateljom danas Sarajlić izvrsno surađuje.

Protiv Sarajlića se također vodi istraga zbog afere “Asim”. Tu se radi o zloupotrebi položaja, korupciji i davanju mita te primanju dara.

To nije sve.

Sarajlić je jedan od svjedoka u predmetu “Respiratori”. Njega je Sud BiH kaznio jer nije htio ustupiti šifru svog mobilnog telefona, na kojem se, sumnjaju tužitelji, mogu kriti novi dokazi./HMS/