Published On: Pon, lis 29th, 2012

Kako se živi i školuje u Gornjoj Maoči?!

Svjedočenjem Džemila Ahmetspahića, oca trećeoptuženog, danas je u Sudu BiH nastavljeno suđenje Mevlidu Jašareviću, Emrahu Fojnici i Munibu Ahmetspahiću koji se terete za organiziranje terorističke skupine u vezi s napadom na Američku ambasadu u Sarajevu, 28. listopada 2011. godine

Mevlid Jašarević

Suđenje u ovom predmetu, kako je najavljeno, moglo bi biti okončano u narednom mjesecu.

Naime, predsjedavajući Sudskog vijeća, sudac Branko Perić pozvao je strane u postupku (optužbu i obranu) pristupiti pripremanju završnih riječi koje bi trebale uslijediti na ročištu 19. studenog, budući da je preostalo da se na narednom ročištu 12. studenog saslušaju jedan svjedok i jedan vještak te ulože materijalni dokazi (dokumentacija).

Svjedok obrane Džemil Ahmetspahić je, odgovarajući na upite branitelja trećeoptuženog, odvjetnikaDragiše Mihajlovića, kazao da je njegov sin (Munib Ahmetspahić) u Gornjoj Maoči boravio oko dvije godine te da je tamo bio radi izučavanja vjerskih knjiga i učenja arapskog jezika, odnosno zbog, eventualne pripreme za daljnje školovanje, kao i da je i njegov drugi sin, također, iz istih razloga boravio u tom mjestu.

Naveo je, nadalje, da mu ništa nije poznato o inkriminacijama iz optužnog akta, te da njegov sin nikada nije bio problematična osoba, odnosno da nikada nije čuo bilo kakve pritužbe u vezi s njegovim ponašanjem.

Prema kazivanju ovog svjedoka, on (svjedok) je s obitelji živio u Bočinji od 1995. do 2000. godine, gdje su prihvatili život u skladu s vjerskim običajima, odnosno islamskim propisima, te da je takav način života, posvećen vjeri, privukao njegove sinove.

Svjedok Ahmetspahić je život u Gornjoj Maoči opisao sličnim onome u Bočinji, navodeći da je to život u džematu (zajednica vjernika), gdje je sve podređeno vjeri i izvršavanju vjerskih obaveza.

Na upit u vezi s imamom Nusretom Imamovićem iz Gornje Maoče, svjedok je kazao da se s njim jednom susreo te da su razgovarali o njegovim (svjedokovim) sinovima i njihovoj vjerskoj naobrazbi.

Sud je prihvatio prijedlog obrane da se dodatno vrijeme (do 2. studenog) za razgovor s nevjenčanom suprugom prvooptuženog, a radi osiguranja njenog svjedočenja.

Također, Sud je prihvatio i prijedlog Tužiteljstva BiH da se na narednom ročištu u svojstvu vještaka sasluša profesor Vlado Azinović, koji je i autor knjige o terorizmu kao svojevrsnom društvenom fenomenu, a na okolnosti štete koju su spomenute inkriminacije nanijele Bosni i Hercegovini, odnosno širim kontekstom u svezi pojavom terorizma uopće.


FENA

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare