Published On: Sub, lis 27th, 2018

Kako načelnik Odžaka Jakov Ivanković štiti svoje prijatelje i na taj način koči sve investicije

Jakov Ivanković, načelnik općine Odžak i član HDZ-a BiH, već duže vrijeme pokazuje neposlušnost samom stranačkom vrhu, uključujući i predsjedniku Draganu Čoviću. Iako je u nekoliko navrata Dragan Čović zamolio Ivankovića da pronađe rješenje i omogući investicije za dobrobit Odžaka, Ivanković je manipulacijama i otvorenim lažima na sastancima s Čovićem izigrao takvu mogućnost.

Ovih dana jedno Ivankovićevo priopćenje za javnost kruži društvenim mrežama. U medijima ističe kako ”štiti odžačke interese” te proziva ljude iz vlastite stranke za rušenje odžačkih interesa. U njemu proziva i Vladu Županije Posavske te otvoreno prijeti ostavkom, dvije godine prije izbora, što je sramotno.

 

Pozadina

Već nekoliko godina Odžakom kruži vijest kako će tvrtka M-SAN, dakle hrvatski kapital, s podružnicom iz Dervente, dobiti koncesiju nad državnim poljoprivrednim zemljištem. Još nitko nikad nigdje nije definirao na koliko bi godina išla ta koncesija. I same vlasti ŽP su u više navrata pokušali umiriti Ivankovića. Koncesija ne treba biti na 40 godina, ako je to baš stvarni problem, kako Ivanković ističe u svom patetičnom pismu.

Međutim, Ivanković otvoreno manipulira osjećajima građana općine, jer spominje da je rok 40 godina. Nikad nije objasnio zašto mu je problematično omogućiti da zemlja ode u koncesiju, ali se sumnja da je razlog zbog povezanosti s nekim odžačkim članovima iz HDZ 1990 koji imaju svoje interese za tu zemlju. Istupanje Ivankovića u javnost ne samo da nema pravnu snagu, već baca i ljagu na samu općinu.

 

Ivankovićeva prijateljstva ispred investicije od 17 milijuna KM

Stvarni razlog je, međutim, činjenica da se predsjednik OO HDZ-a Odžak Ilija Ilić zalaže za investicije. Nije samo riječ o projektu koncesije, već i protiv ulaganja koji bi otvorili stotine radnih mjesta.

Nije samo riječ ni o poljoprivrednom zemljištu.

Riječ je i o izgradnji bioplinske elektrane snage 1 MWe, po najmodernijim svjetskim standardima, uzgoju ribe u RAS sustavu i stočarstvu, zapošljavanju par stotina ljudi, i za stalno i sezonski, stavljanju zapuštenog zemljišta u proizvodnu funkciju (oko 450ha), podizanje rasadnika lijeske i nasada lješnjaka na oko 200ha, itd. Nije tajna da je odžačka odnosno posavska zemlja odlična za takvo ulaganje. Za to je potrebno oko 1100 ha poljoprivrednog zemljišta, koje uzurpator Ivanković jednostavno ne da.

Ipak, stvari idu mnogo dalje. Ivankovićevo prijateljstvo s Nadom Ćulap, koja je dokrajčila HDZ BiH u Odžaku, ali i dobro doprinijela za ovakvo stanje u Odžaku, te s Darkom Kasapom, je ključ cijele priče. Zbog njihovih loših rezultata gotovo nitko ih više ne želi vidjeti u Vladi ŽP – osim osobnog prijatelja Ivankovića koji cijelu dobru priču ulaganja zdravog hrvatskog kapitala u Odžak uvjetuje upravo Kasapom i Ćulapovom.

Ivanković, Ćulap i Kasap žele prevlast unutar odžačkog HDZ-a i čine sve da izbace Ilića s vrha te stranke. Sve to ide toliko daleko da Ivanković na sastancima otvoreno laže, pa i Dragana Čovića, koji ga je pokušao urazumiti za investiciju. Nije tajna da u Odžaku nije došlo do nijedne investicije, osim u predizborni asfalt.

 

Ulaganje u Odžak je brana protiv arapskog kapitala

Hrvatski kapital će čekati dok se Ivanković ne urazumi. A u međuvremenu arapske firme, preko sarajevskih filijala, očito će kupovati hrvatsku zemlju od pojedinaca, što se već događa u području Trnjaka i Zorica, gdje je kupljeno već preko 400 duluma.

Za Ivankovića je to preteška matematika i geopolitička priča. On ne gleda na zdravi hrvatski kapital kao ulaganje, ali i geopolitičku branu, već kao uvjetovanje za vlast u Odžaku i ŽP. Njega ne zanimaju već viđeni primjeri u Neumu, Kiseljaku i Kreševu, ali i samom Odžaku, gdje zemlju kupuju stranci. A to bi se moglo dogoditi i ako legitimno izabrani hrvatski predstavnici ne uđu u federalnu vlast.

 

J.G. | Poskok.info

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare