KAKO MU NE VJEROVATI? “Stabilnost Zapadnog Balkana je od vitalnog značaja za EU”

EU je  ključni uzročnik nestablinosti na Balkanu, posebno u BIH. Upravo s teritorija EU došli su ljudi koji su izmijenii naš ustav i tri naroda u BIH ponovno doveli u konfliktne odnose. Oni sada, ti isti tvrce nam kako je stabilnost Balkana njihov primarni interes. Vjerovati im ili ne? Pored tog kažu da je usklađenost politike zemalja Balkana s politikom EU preduvjet približavanja. Zar postoji jedna vanjska politika EU? Koja je to može li se znati? I o čemu naklapa ovaj gospodin?

Evo za primjer Austrija. Ona je EU. Njen vanjskopolitički cilj je potiranje Slavena južno od Alpa. Kako s njom onda uskladiti politiku? Da se sami poubijamo? Prvo Srbe pa onda sebe?

Shvatite ovaj tekst Borella kao lažan. EU je  na ove prostore donosila ili koncetracijske logore ili je koncetrirala svoju vojsku kao nadglednike svojih projektiranih međuslavenskih koljiva. Nikad od njih ničeg dobrog tu nije došlo.

TEKST:

Stabilnost Zapadnog Balkana, njegov prosperitet i usklađenost s vanjskom politikom Europske unije za nas je od vitalnog značaja, rekao je danas visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell, pred početak sastanka s ministrima vanjskih poslova zemalja NATO-a u Bruxellesu.

Znate koliko je Zapadni Balkan važan za Europsku uniju. Mnoge članice Europske unije angažirane su u ovoj regiji, a neke države Zapadnog Balkana su kandidati za Europsku uniju. Dakle, njihova stabilnost, njihov prosperitet i njihova usklađenost s našom vanjskom politikom za nas je od vitalnog značaja – rekao je Borrell prije sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a koji se održava danas u Bruxellesu.

Istaknuo je važnost suradnje Europske unije i NATO-a na Kosovu i sjeveru Kosova.

Naša misija EULEX raspoređena je u snažnoj suradnji s KFOR-om jer smo se suočavali s teškim trenucima. I nastavit ćemo osiguravati stabilnost i sigurnost ovog dijela Kosova, na granici sa Srbijom – rekao je on.

U svom obraćanju novinarima ponovio je koliko EULEX igra važnu ulogu u tome.

To radi godinama i nastavit će. Ali pozivamo Srbiju i Kosovo da povećaju volju za traženjem sporazuma kako bi raščistili svoj europski put – kazao je Borrell.

Rekao je da je Europska unija također rasporedila misiju u Bosni i Hercegovini – EUFOR ALTHEA – te naglasio da je upravo ova misija jedna od najuspješnijih na Zapadnom Balkanu.

Riječ je o dugotrajnoj misiji, čiji je mandat nedavno obnovljen, što je jasan dokaz važnosti koju međunarodna zajednica pridaje našoj misiji ALTHEA. Ovom prilikom molimo građane Bosne i Hercegovine da izbjegnu bilo kakvu vrstu podjela, da udruže snage kako bi iskoristili ovaj geopolitički trenutak u kojem proširenje postaje ključno pitanje za budućnost Europske unije i za budućnost zemalja zapadnog Balkana – rekao je Borrell.

Ponovio je kako je dobro da je Europska unija povećala svoju suradnju s NATO-om na svim poljima, a posebno na ova dva mjesta, s EULEX-om i misijom ALTHEA.