Published On: Čet, lis 28th, 2021

KAKO LOŠ ANALITIČKI TEKST SDA PORTALA: “Pet presuda iz Strazbura briše etnički prefiks, Hrvat je Hrvat nebitno gdje živi”

Ostavljanje etničkog prefiksa kod izbora članova Predsjedništva BiH u suprotnosti je sa svih pet presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu (Sejdić-Finci, Zornić, Pilav, Šlaku, Pudarić).  – piše Faktor.ba

Stoga je predsjednik HDZBiH Dragan Čović sam sa sobom posvađan kada govori o evropskom putu Bosne i Hercegovine i implementaciji evropskih presuda, a istovremeno insistira na ekskluzivno etničkim prefiksima i to samo za tri konstitutivna naroda – Srbe, Bošnjake i Hrvate.

Ključna stvar svih pet presuda jeste da se traži opća (univerzalna) pravna jednakost, a to podrazumijeva da ne postoji niti jedna funkcija u Bosni i Hercegovini na koju se ne mogu kandidovati i biti izabrani ne samo pripadnici konstitutivnih naroda već i Romi, Jevreji itd.

Nadalje,opća pravna jednakost znači da ne smije postojati diskriminacija niti po osnovu etničke pripadnosti, a niti po osnovu mjesta prebivališta.

Čovićeva formula za izbor članova Predsjedništva BiH, a što bi poslije preslikao i na federalni Dom naroda jeste “dvije federalne jedinice”, koje kako tvrdi “dodatno ne dijele Bosnu i Hercegovinu, već je spašavaju”.

“Gospodin legitimni” se ne zadovoljava ni postojećim rješenjem prema kojem se bira u Predsjedništvo BiH jedan Srbin iz RS-a i Bošnjak i Hrvat iz Federacije BiH, jer nisu svi “Hrvati iz Federacije pravi Hrvati”.

Ono što on želi, jeste da od tri kantona sa većinskim hrvatskim stanovništvom, gdje on kontroliše apsolutno sve od javnih preduzeća, preko policije, pravosuđa do vlastite televizije, napravi “federalnu jedinicu” iz koje bi se birao Hrvat član Predsjedništva BiH, ili još preciznije on ili neki drugi HDZ-ovac.

Takvo što je školski primjer diskriminacije, apsolutno je u koliziji sa pet evropskih presuda, i vraća Bosnu i Hercegovinu koja je na putu ka Evropskoj uniji, ne u vrijeme prije Dejtona, već u 18. stoljeće.

Napomena: U svim presudama Europskog suda za ljudska prava stoji sljedeće:

Sve presude ovog suda moguće je implementirati uz postojanja ovog ustavnog okvira. Što će reći da je ESLJP presudio da je problem u Izbornom zakonu a ne u Ustavu.

guest
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Bruce Lee.
Bruce Lee.
9 mjeseci prije

Gagi jedini EUropejac

djuro
djuro
Šta ti kažeš na ovo?  Bruce Lee.
9 mjeseci prije

“Gagi” spasitelj, da nije njega Hrvati bi bili nacionalna manjina da nije gagog, možda se Hrvati nebi ni rodili

Andrijica Simic
Andrijica Simic
Šta ti kažeš na ovo?  djuro
9 mjeseci prije

ako necete postivati Daytonski sporazum, vehabije, bit ce kao i do sada, blokada. ovo sto trazite je promjena međunarodnog ugovora

Last edited 9 mjeseci prije by Andrijica Simic