Utorak, 18 lipnja, 2024

Kako je SDA izgubila povjerenje koalicijskih partnera, ali ne i tradicionalnih birača

Must Read
Politički analitičar Srećko Latal smatra da su takve izjave političara, vezane za eventualnu saradnju s nacionalnim strankama poslije izbora, uglavnom retorika, jer je Bosna i Hercegovina uređena na takav način da su za formiranje vlasti neophodno najmanje tri stranke.

“Teoretski su neophodne najmanje tri stranke za formiranje vlasti, ali to je u protekle dvije decenije značilo četiri, pet, šest, sedam i osam stranaka… Imajući u vidu kompleksnost ustavnog i administrativnog uređenja BiH, od općina, kantona, entiteta do državnog nivoa, svaka tvrdnja da se neće ulaziti u saradnju s nacionalnim strankama je besmislena”, cijeni Latal.

Statistika na strani SDA

Dosadašnja politička praksa nam kazuje da principijelnostima nema mjesta na političkoj sceni, zbog čega su s “omraženom” SDA u koaliciju ulazili njeni najžešći politički protivnici. Samo u tekućem mandatu su to pokušale Stranka za BiH, BPS i A SDA pa potom DF i SBB. Sve to uz podršku trenutnih koalicionih partnera na državnom nivou: Savez za promjene i HDZ BiH.

Prema Latalovim riječima, ostati dosljedan tim principijelnostima značilo bi da su opozicione stranke osuđene da vječito ostanu u opoziciji, a da je evidentno da one uporno pokušavaju doći na vlast.

Od svih navedenih stranaka jedino je Savez za promjene sačuvao dobre odnose s najvećom bošnjačkom strankom i to zahvaljujući isključivo dobroj saradnji njihovih predstavnika u Vijeću ministara BiH. Međutim, u Predsjedništvu BiH saradnja Bakira Izetbegovića i Mladena Ivanića nije bila na zadovoljavajućem nivou.

Srećko Latal smatra da je politika SDA u posljednje vrijeme vrlo nestabilna i nejasna i da je bazirana na kratkoročnim taktičkim odlukama.

“SDA je kreirala situaciju gdje dobar dio stranaka pokazuje ili nespremnost za buduću saradnju, ili nezadovoljstvo sadašnjom saradnjom. Mislim da je krajnje vrijeme da SDA razmisli o budućnosti – i Bosne i Hercegovine i stranke. Ne čini se da njihova politika donosi išta dobro, što stranci, što državi”, kazao je Latal za Klix.ba.

Biračko tijelo (ne)stabilno

Sve prethodne godine i svi prethodni izbori su pokazali da nacionalne stranke, koje se smatraju glavnim predstavnicima interesa tri konstitutivna naroda, imaju najstabilnije biračko tijelo.

“Bez obzira na nezadovoljstvo i kritike u medijima, u javnosti, te stranke uvijek mogu računati na najmanje 20-30 posto tog svog nacionalnog izbornog tijela. To je SDA kod Bošnjaka, HDZ kod Hrvata, a donekle je to podijeljeno između SNSD-a i SDS-a kod Srba. Mislim da bez obzira na rastuće nezadovoljstvo unutar bošnjačkog nacionalnog tijela, sa svim političkim predstavnicima, SDA će moći računati na minimum glasova dovoljnih za učešće u vlasti”, predviđa Latal.

Dodao je da će, s druge strane, biračko tijelo drugih političkih stranka reagovati na apsolutnu bezidejnost manje-više svih političkih stranka u BiH koje pokušavaju jeftinom retorikom, jeftinim obećanjima i patriotskim populizmom osvojiti glasove.

Bezidejnost drugih stranka

Latal smatra da koalicija navedenih stranka sa SDA, prevashodno DF-a i SBB-a, neće biti presudna za odluke birača na predstojećim izborima, napominjući da će birači prije kazniti, generalno gledajući, bezidejnost tih stranaka.

“Ne mogu se sve stranke trpati u isti koš. Evidentno je da su stranke takozvane ljevice još od izbora 2010. godine u velikoj, ozbiljnoj krizi. Mislim da će se njihov slab rezultat na izborima 2014. i 2016. sigurno, ako ovim putem nastave, ponoviti i na sljedećim izborima. Stranke ljevice su suštinski izgubile epitet ljevice, socijaldemokratskih stranaka, građanske opcije, a samim tim i politički identitet”, rekao je Latal.

Ističe da se u prethodnom periodu SBB nametnuo kao svojevrsna alternativa SDA-u, ali da se te dvije stranke međusobno poništavaju prljavim kampanjama.

“Mislim da ta kampanja šteti objema strankama. SBB se nalazi u opasnosti da izgubi epitet alternativne stranke, zato što u ovom trenutku suštinski ne nudi ništa drugačije nego SDA”, rekao je Latal.

Dodao je da opozicija u RS-u, prvenstveno SDS, neće biti kaženjen zbog saradnje sa SDA, već da se nalaze u krizi vlastitog identiteta za koji još uvijek nisu našli odgovor.

“Saradnja sa SDA igra određenu ulogu, ali ne glavnu. Sve stranke imaju određene probleme koji su specifični samo za njih”, poručio je Latal.

SDP ne želi saradnju sa SDA

Politički direktor SDP-a BiH Damir Mašić izjavio je da oni u ovoj situaciji i u ovom trenutku uopće nisu zainteresovani za bilo kakvu saradnju sa SDA, jer s njima nemaju o čemu razgovarati.

“Svaka kombinacija sa SDA je u potpunosti neprihvatljiva. Mi se prvo oslanjamo na političke subjekte koji su nama ideološki bliski, a to su GS, DF, Naša stranka i ostali. Nismo zainteresovani za bilo kakvu vrstu bošnjačke koalicije, nas interesuje bosanskohercegovačka koalicija”, kazao je Mašić za Klix.ba.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

NE POŠTUJE NITI KRALJA CHARLESA: Je li Murphey Cikotić baš morao doći na proslavu njegovog rođendana?

Rođendan kralja Charlesa proslavljen je i u BIH. Tu su se skupili uglednici koji nešto predstavljaju i nešto korisno...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -