Published On: Pon, lis 31st, 2016

"Kako je moguće da za zločine u Središnjoj Bosni nitko nije odgovarao?"


Povodom današnjih uhićenja desetorice pripadnika HVO-a u Orašju reagirao je i Nikola Grmoja ( MOST) na svom Facebook profilu. Grmoja je naveo kako primijećuje da se protiv HVO-a optužnice dižu svakodnevno dok s druge strane protiv pripadnika Armije BiH optužnice isključivo dižu za niže rangirane vojnike.
MOST-ov saborski zastupnik zapitao se  i kako je moguće da zločine u Središnjoj Bosni, poput onog u Brajkovićima i Križančevom selu nakon 23 godine nitko nije odgovarao.
Status prenosimo u cijelosti:
Izražavam zabrinutost nakon vijesti o uhićenju desetorice časnika i pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) s područja Bosanske Posavine pod sumnjom da su počinili ratne zločine nad osobama srpske nacionalnosti. Neki od uhićenih časnika HVO-a, poput Đure Matuzovića, bili su i visoko rangirani časnici HV-a. Kako je navelo Tužiteljstvo BiH, tereti ih se da su kao pripadnici struktura HVO-a u Orašju, vojne policije HVO-a i policijskih struktura, kao i stražari u objektima za zatočenje, počinili ratni zločin nad žrtvama srpske nacionalnosti s područja Orašja, od travnja 1992. do srpnja 1993. godine.
Nipošto se ne želim miješati u rad pravosudnih institucija Bosne i Hercegovine, međutim moram primijetiti da se protiv HVO-a optužnice dižu svakodnevno, dok protiv pripadnika Armije BiH one dolaze gotovo isključivo za niže rangirane vojnike. Njihovi pripadnici gotovo nikad nisu osuđeni za zapovjednu odgovornost, a ako jesu optužnice dolaze prekasno. Primjer toga je pokolj 41 civila i nenaoružanih osoba u Uzdolu, među kojima su i hrvatska djeca. Tek nakon 23 godine podignuta je optužnica protiv Envera Buze. S druge strane za zločine u Središnjoj Bosni, poput pokolja u Križančevom selu, Brajkovićima i drugim mjestima 1993. godine, nije podignuta nijedna optužnica, naveo je Grmoja.
Postavlja se pitanje uzima li se u obzir da su osumnjičeni zapovjednici HVO-a Posavine bili nositelji organizacije obrambenog rata u Bosanskoj Posavini. Na tom je području HVO kao i na području cijele BiH prvi organizirao obranu od srpskog agresora vojske JNA, kasnije VRS. Nadamo se da će pravosudne institucije Bosne i Hercegovine raditi časno i pošteno svoj posao te da ovo nije još jedna u nizu političkih optužnica kojom se HVO želi degradirati i proglasiti zločinačkom vojskom, zaključio je Grmoja.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>