KAKO JE HABLEĆINA POSTAO KRALJ BOŠNJAČKOG KRIMINOPOLISA: U Stojnićevom mobitelu pronađene fotografije koje će vas ŠOKIRATI

Prenosimo zanimljiv osvrt portala The Bosnian Times u cijelosti:

Ako bi se na ovakav način, kako sramežljivo izvještavaju sarajevski mediji, završila afera „Sky“, onda bi u njoj stradala samo grupa „sarajevskih klošara“ ili „žestokih momaka“. Glavne zvjerke bi se spasile!

Kako javljaju mediji Denis Stojnić, koji je nedavno uhapšen zbog organiziranog kriminala, organiziranja prostitucije i trgovine utjecajem, ponovo je doveden iz kućnog pritvora u prostorije Tužilaštva BiH. On je uhapšen nakon otpakivanja aplikacije Sky koju su koristili mafijaši širom Evrope.

Navodno je Stojnić ponovo priveden da bi prisustvovao otvaranju dokaza. Među njima su i njegovi mobiteli, a koji su također u njegovom prisustvu pregledani.

 

S KIM SE SLIKAO „HABLEĆINA“?

 

Istražitelji i tužioci su u Stojnićevom prisustvu pregledali Stojnićeve mobitele nakon čega će oni biti upućeni na vještačenje i analizu podataka koji se nalaze u njima. To se odnosi na aplikacije koje je Stojnić koristio za komunikaciju. Unutra su pronađene određene fotografije i videozapisi.

Kako portal Raport saznaje podaci pronađeni u Stojnićevim mobitelima potvrđuju određene dijelove njegovog iskaza, koji je dao detaljno kazavši ko je imao kakvu ulogu u grupi Elvisa Keljmendija koji je njegov kum. Također je dao iscrpan iskaz tužiocima zbog čega je nagrađen kućnim pritvorom.

Istražiteljima su također bili interesantni i kontakti brojnih policajaca i osoba zaposlenih u pravosudnim institucijama, a koje je Stojnić čuvao u svojim telefonima.

Inače, Denis Stojnić je osoba koja drži nekoliko ugostiteljskih objekata na atraktivnim lokacijama u Sarajevu. Osim svoje sportske karijere često se hvalio prijateljstvima s visokopozicioniranim policajcima i obavještajcima iz BiH.

Najčešće je isticao da je blizak sa direktorom OSA-e Osmanom Mehmedagićem Osmicom.

Podsjetimo, Tužilaštvo BiH se o Stojniću oglasilo prije šest dana. Nakon višesatnog ispitivanja osumnjičenog Stojnića, oni su u saopćenju naveli kako je predložen kućni pritvor.

“Nakon ispitivanja osumnjičenog, postupajući tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, uputio je prema Sudu BiH prijedlog najstrožijih mjera zabrane – kućni pritvor za osumnjičenog Denisa Stojnića“, saopćili su.

ZVJERKA POD ZAŠTITOM DRŽAVE

Osumnjičeni je pod istragom zbog koruptivnog krivičnog djela primanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem. To je iz članka 219. Krivičnog zakona BiH. Mjere zabrane također uključuju i zabranu kontaktiranja i sastajanja s određenim osobama povezanim s predmetom.

Ako bi se na ovakav način završila afera „Sky“ onda bi u njoj stradala samo „boranija“ i grupa „sarajevskih klošara“ ili „žestokih momaka“. Glavne zvjerke bi se spasile!

Poznato je da je otac Denisa Stojnića kućni prijatelj sa bračnim parom Bakirom i Sebijom Izetbegović i da je to njihovo prijateljstvo bilo javna tajna. Gopođa Izetbegović je rado koristila usluge Stojnićevog kompleksa bazena, sauna i masaže kojeg posjeduje na lokaciji u Starom Gradu. Tako da uopće neće iznenaditi inspektore ako u oduzetom mobitelu Denisa Stojnića pronađu fotografije sa Bakirom Izetbegovićem. Kao što je njegovo prijateljstvo sa mnogbrojnim funkcionerima SDA javna tajna, posebno sa famoznim Osmicom. A pošto su u posljednjih desetak godina na promo plakatima i kartama za priredbe na kojima je mečeve imao Denis Stojnić, građani mogli vidjeti sponzore sa logom MUP-a, SIPA-e, OSA-e, da je čak na Facebook stranci logotip i pripadnika MUP-a KS, znali su da je ova „zvjerka“ pod debelom zaštitom države.

Možda se iznenade ako nađu fotografije sa Zoranom Galićem, direktorom Granične policije, odnosno sa isnprektorom Granične policije Vladimirom Popovićem, koji je vlasnik vinarije i kome je Stojnić, očito, bio distributer vina. Potom će se šokirati kad vide fotografiju sa haškim tužiocima Theodorom Meronom, Geoffrey Niceom, ili Nevenkom Tromp itd.

Pa čak i fotograija sa Miodragom Simovićem, donedavnim sudijom Ustavnog suda BiH, je svakako iznenađenje. Međutim, ništa nije slučajno, pa ni ta fotografija. Navodno je Simović bio žirant Stojnićima za izgradnju zgrade na Goruši vrijedne 2 miliona KM.

Možda u telefonu nema fotografije sa Rankom Debevcem, ali je sigurno Stojnić imao s njim sastanke. Po kojim osnovama i zašto su se družili, to će se teško dokazati. Možda je zbog takvih sastanaka bar desetak krivičnih i prekršajnih postupaka upitno u pogledu zakonitog procesuiranja, kakav je bio slučaj upotrebe vatrenog oružja u Stojnićevim objektima itd.

Sve ovo dovoljno govori da je „Hablečina“ kako ga je nazvao njegov advokat, želeći minimizirati njegovo krivično djelo „trgovine utjecajem“, postao nekrunisani kralj bošnjačkog Kiriminopolisa. Tradicija saradnje mafije i „sarajevskih klošara“ je veoma duga. Navodno su okorjeli mafiozi vozali limuzine bivši predsjednika SDA rahemtli Alije Izetbegovića i Sulejmana Tihića. Za mnoge od njih je, naprimjer, Zijad Turković bio ugledan biznismen i ulazio u njihove kancelarije kao u svoju kuću. Na jednom audio snimku iz sudnice, koji se može poslušati na društvenim mrežama, tako Zijad Turković razgovara sa Amirom Zukićem, kao sa svojim komšijom, iako je tada bio generalni sekretar SDA. Pošto je Zukić osuđen zbog kriminalnih rabota, zloupotrebe položaja, pa čak su ga po tom osnovu Amerikanci stavili na svoju „Crnu listu“, ovakvi kontakti su mu „došli glave“. Međutim, na istom snimku je Turković govorio o Željku Komšiću, tadašnjem općinskom funkcineru. Ali taj dio je „neko“ izbrisao sa snimka. Zato fotografija Denisa Stojnića sa Željkom Komšićem je iznenađenje samo za naivne patriote. Vjerovatno će je inspektori pokušati izbrisati da ne dospije u javnost.

FOTO: Sojnić, Komšić (Privatni arhiv/Stojnić)

Pošto je objavljujemo, pretpostavljamo da će Komšić na objavljivanje te fotografije odmahnuti rukom u svom stilu: “Ma hajte, molim vas“, iako je javno na FACE televiziji, kad je bio poprilično pijan, ustvrdio da je „Sarajevo postao grad heroina“. Što znači, da ne mogu više reći da nisu znali – čak su bili „u talu“!!!

 

(TBT, Istraživački tim)