Nedjelja, 26 svibnja, 2024

Kako je Elon Musk u biznis uveo clickbait kulturu

Must Read
IAKO je Elon Musk danima najavljivao da će objaviti internu dokumentaciju Twittera o zadržavanju i potiskivanju objava, nije se dogodilo – pa, gotovo ništa. Bila je to još jedna u nizu Muskovih senzacionalnih najava koje se ispunjavaju ili djelomično ili nikako.
Podsjetimo, Elon Musk dugo je obećavao apsolutnu slobodu govora i transparentnost na društvenoj mreži koju je kupio u listopadu. Kao dio takve politike, namjera mu je bila objaviti sadržaj laptopa Huntera Bidena, sina aktualnog američkog predsjednika. On je navodno koristio svoju političku povezanost kako bi si povećao plaću, a Twitter, prema onome što je objavljeno, potiskivao je i označavao priču upozorenjima kako bi se slizao s demokratima.

Ni u jednu od te dvije stvari nije teško povjerovati, a i velik je problem kada raširena i utjecajna društvena mreža vrši bilo koji oblik cenzure sadržaja – neovisno o motivima i interesima. U tom smislu, već volja da se takve stvari razjasne je pohvalna.

Tresla se brda, rodio se miš

U serijalu Twitter Files objavljene su i druge stvari čije je rješavanje vrlo bitno za demokraciju – recimo, zabrana tvitova Donalda Trumpa u predizborno vrijeme te cenzura onih koji su kritizirali epidemiološke mjere. Ponovo, važan, odlučan i odličan potez.

Međutim, problem je način na koji se to dogodilo. Sve od navedenih stvari objavljene su samo kao serija tvitova uz nekoliko screenshotova interne komunikacije – ako je najavljena serija ogromnih skandala (što sve od navedenog jest), trebalo je tu biti puno više mesa.

Ovo je samo zadnji u nizu slučajeva kada je Elon Musk stvari najavljivao pompozno, a napravio nešto ili puno kasnije ili puno tiše od najava. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Recimo, nedavno je konačno krenula isporuka Teslinih šlepera na struju, najavljenih kao ekološki i efikasan način logistike. Šleper ima odličan doseg i performanse, ali je najavljen još 2017. – dakle, prije punih pet godina. 

Još je gora stvar s Roadsterom – nakon prve generacije, zbog čije je kritike Jeremy Clarkson od Muska svojevremeno zaradio tužbu, najavljena je druga kao perjanica firme i električnih automobila uopće. Ipak, i od ove najave je prošlo već pet godina, a model još nije vani. Konačno pokretanje proizvodnje očekuje se 2023.

Zapravo se ista stvar dogodila sa svakim Teslinim modelom.

Rastegnuta predviđanja

I drugih primjera Muskovih rastegnutih predviđanja je milijun – jedan od neslavnijih je slučaj s kriptovalutom dogecoin. Kriptovaluta je nastala kao sprdnja još 2013. i u devet godina svog postojanja nije imala nikakvu stvarnu upotrebu. 2021. je Musk odlučio javno podržati valutu, nakon čega joj se vrijednost povećala čak 70 puta, s vrhuncem od preko 70 centi.

Već dva mjeseca nakon toga balon se ispuhao i vrijednost se vratila na gotovo nikakvu – zbog toga je protiv Muska u tijeku tužba za pokretanje piramidalne sheme, uz pretpostavku da je na dogecoinu uspio izmusti lijepu svotu novca od lakovjernih investitora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče Twittera kao najaktualnijeg Muskovog pothvata, jasno je da “apsolutna sloboda govora” koja se najavljivala ipak nije ni blizu onome što se dogodilo. Reper Kanye West ekspresno je (i opravdano) uklonjen s Twittera zbog pozivanja na nasilje, a tvitovi se još uvijek moderiraju – promijenila se samo politika moderacije, odnosno, malo se olabavila.

Generalno, Musk je ili probio rokove ili jednostavno lagao o većini stvari koje je najavio kroz karijeru. Od robotaksija (oko kojih se previše zaletio i Mate Rimac) pa sve do najjednostavnijih stvari, kao što je besplatni smrznuti jogurt za Tesline zaposlenike. Neki genijalci čak su se sjetili napraviti stranicu Elon Musk Today, na kojoj su taksativno nabrojane sve stvari koje je Elon izjavio, ali ih nije ispunio.

Kule od karata

Tijekom godina nakupilo se i puno kritika na sam način poslovanja Tesle – od maltretiranja radnika i zabrane udruživanja u sindikate do kaotičnog načina isporuke, tržišne vrijednosti temeljene ni na čemu i loše kvalitete završnog proizvoda. Dakle, iza grandioznih obećanja o stvarima koje se ni ne planiraju ispuniti stoje mnogi strukturni problemi, zbog kojih neki predviđaju da bi se Tesla, kao i dogecoin, jednom mogla urušiti kao kula od karata.

Sve u svemu, Musk je napravio i radi brojne dobre stvari. Tehnološke inovacije uvijek su pozitivne, neovisno o tome hoće li zaživjeti. Liberalizacija govora na društvenim mrežama, koje su u zadnjih nekoliko godina postale korporativni labirint cenzure, također je potez u pravom smjeru – ako se ispuni.

Ono što treba imati na umu oko ovog magnata koji je sada počeo oblikovati javni prostor je ista stvar koju njegovi sljedbenici uvijek zaboravljaju: Musk je u biznis uveo clickbait kulturu, u kojoj je podići senzaciju i dobiti medijski prostor puno važnije nego održati kredibilitet i profesionalnost ispunjenim obećanjima. Zbog toga, bilo da podržavate ili osuđujete ono što radi, sve što kaže treba uzeti s debelom rezervom.

BORIS ABRAMOVIĆ l index.hr

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala.

- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zamislimo da je ovako bilo s Miloševićem i Đukanovićem…

Zamislimo da je dakle, JNA bila daleko jača nego što je bila i da je preko noći okupirala Hrvatsku...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -